Ο Μακρόν «παρακολουθεί» το Pegasus

Ο Μακρόν «παρακολουθεί» το Pegasus

Σε πολλές περιπτώσεις, οι εντολές παρακολούθησης δόθηκαν από τις ίδιες τις κυβερνήσεις

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η άμεση αντίδραση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις αποκαλύψεις για τη διείσδυση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus στο κινητό του τηλέφωνο ήταν να αλλάξει συσκευή και αριθμό. Εν συνεχεία, συγκάλεσε σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας για να διασφαλίσει ότι το θέμα θα διερευνηθεί σε βάθος. 

Διαβάστε ακόμη: Σκάνδαλα κατασκοπείας: Από το Watergate στο Pegasus

Τουλάχιστον 180 δημοσιογράφοι, 85 ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 14 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αποκαλύφθηκε ότι έγιναν στόχοι παρακολούθησης με τη βοήθεια του λογισμικού Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO. «O πρόεδρος παρακολουθεί πολύ προσεκτικά αυτή την υπόθεση και τη λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν, Γκαμπριέλ Ατάλ. «Αν αυτά που έχουν αποκαλυφθεί επιβεβαιωθούν, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά».

Στην περίπτωση του Μακρόν, του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ και δεκατεσσάρων άλλων μελών της κυβέρνησής του, την εντολή της παρακολούθησης φέρεται να έδωσε το Μαρόκο το 2019. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι εντολές δόθηκαν από τις ίδιες τις κυβερνήσεις, που επιδίωκαν να συγκεντρώσουν υλικό για τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τους ακτιβιστές και τους δημοσιογράφους. Η πώληση του λογισμικού της NSO σε μια κυβέρνηση ή υπηρεσία πληροφοριών προϋποθέτει έγκριση της κυβέρνησης του Ισραήλ και γενικόλογη δέσμευση από τον αγοραστή ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το λογισμικό για κακόβουλες ενέργειες. O επικεφαλής της NSO Σαλέβ Χούλιο έχει δηλώσει ότι τα δημοσιεύματα για τη χρήση του λογισμικού «βρίθουν από ανακρίβειες» και ότι οι αναφορές για παραβιάσεις της δεοντολογίας θα ερευνηθούν. Προσέθεσε ότι η NSO έχει συνεργαστεί με 45 χώρες και έχει απορρίψει άλλες 90 από τη λίστα των πιθανών πελατών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή