Κορωνοϊός: Προς κατάργηση η καραντίνα για Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό

Κορωνοϊός: Προς κατάργηση η καραντίνα για Βρετανούς που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό

Με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς, μόνο εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από το NHS έχουν τη δυνατότητα να μην τηρήσουν το μέτρο καραντίνας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Βρετανοί που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και με τις δύο δόσεις στο εξωτερικό, θα μπορούν σύντομα να ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ευκολότερα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναγνωρίσει και τους εμβολιασμούς σε άλλες χώρες, αρκεί να έχουν πραγματοποιηθεί με τα σκευάσματα που έχουν εγκριθεί στη χώρα: εκείνα δηλαδή των Pfizer/BioNTech, της Moderna, της AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Με βάση τους ισχύοντες περιορισμούς, μόνο εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας έχουν τη δυνατότητα να μην τηρήσουν το μέτρο καραντίνας όταν καταφτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες που ανήκουν στην πράσινη και πορτοκαλί ζώνη σε ό,τι αφορά το επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου. 

Εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί πολίτες που έχουν δύο εθνικότητες ή ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, ήταν αναγκασμένοι να τίθενται σε αυτοαπομόνωση έως και 10 ημέρες, αλλά αυτοί οι κανονισμοί αναμένονται να αλλάξουν από τον Αύγουστο. 

Ο υπουργός Εμβολίων Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε ότι: «Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, οι Βρετανοί πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, θα μπορούν να μιλήσουν με τον γιατρό τους, να ενημερώσουν για το εμβόλιο που τους χορηγήθηκε και να καταχωρηθεί στο NHS η πληροφορία ότι έχουν εμβολιαστεί».

Επισήμανε μάλιστα ότι ο εκάστοτε γιατρός θα εξετάζει αν τα σκευάσματα που χορηγήθηκαν έχουν εγκριθεί για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια θα υπάρχει συντονισμός μετά του ΠΟΥ και άλλων ρυθμιστικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ και στην ΕΕ.

Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούν να αναγνωρίζονται οι δόσεις όλων των επιβατών από το εξωτερικό που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με κάποιο εμβόλιο που έχει εγκριθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, και όχι μόνο των Βρετανών. 

Οι υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν την εν λόγω αλλαγή αργότερα μέσα στην εβδομάδα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των ευρύτερων κανόνων που αφορούν τα διεθνή ταξίδια, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 31 Ιουλίου.

Η επόμενη επικαιροποίηση των στοιχείων που αφορούν την κόκκινη, την πορτοκαλί και την πράσινη λίστα χωρών, δεν αναμένεται να γίνει πριν από την Πέμπτη 5 Αυγούστου. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην περίπτωση της Γαλλίας, καθώς οι υπουργοί πρότειναν νωρίτερα αυτό τον μήνα να τεθεί στην κόκκινη λίστα εξαιτίας της διασποράς της μετάλλαξης Βήτα. 

Αντ’ αυτού, η βρετανική κυβέρνηση τοποθέτησε τη Γαλλία στην «πορτοκαλί+» λίστα, κάτι που σημαίνει ότι ούτε οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και επιστρέφουν από τη συγκεκριμένη χώρα, δεν μπορούν να αποφύγουν την τήρηση 10ημερης καραντίνας.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή