Αποκάλυψη ΝΥΤ: Ο υπ. αριθμόν 1 υπεύθυνος διασποράς ψευδών κατά των εμβολίων

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Ο υπ. αριθμόν 1 υπεύθυνος διασποράς ψευδών κατά των εμβολίων

Ένας 67χρονος Αμερικανός γιατρός στην κορυφή της λίστας της παγκόσμιας παραπληροφόρησης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άρθρο του εμφανίστηκε στο Ίντερνετ για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου με το φαινομενικά αθώο ερώτημα σχετικά με τον νομικό ορισμό των εμβολίων. Κατόπιν στις υπόλοιπες 3.400 λέξεις αποκαλούσε τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού «ιατρική απάτη», ισχυριζόμενος ότι δεν αποτρέπουν τη μόλυνση, δεν προσφέρουν ανοσία ούτε σταματούν τη μετάδοση της Covid-19.

Το άρθρο του μάλιστα ισχυριζόταν ότι τα εμβόλια «αλλάζουν τον γενετικό σας κώδικα, μετατρέποντάς σας σε εργοστάσιο ιικής πρωτεΐνης χωρίς διακόπτη».

Οι ισχυρισμοί του μπορεί να καταρρίπτονται πολύ εύκολα. αλλά αυτό έμοιαζε να μην έχει σημασία. Μέσα σε λίγες ώρες το άρθρο μεταφράστηκε από τα αγγλικά στα ισπανικά και τα πολωνικά. Εμφανίστηκε σε δεκάδες μπλογκ και αναπαράχθηκε από αντιεμβολιαστές που επαναλάμβαναν τους ψευδείς ισχυρισμούς του. Το άρθρο αυτό ανέβηκε και στο Facebook, όπου έφτασε σε 400.000 χρήστες.

Διαβάστε ακόμη:

Ποιος ήταν πίσω από όλο αυτό το κάστρο του ψεύδους; Ένας 67χρονος Αμερικανός γιατρός της οστεροπαθητικής από τη Φλόριντα, με το όνομα Τζόζεφ Μερκόλα. Πρόκειται για… σεσημασμένη προσωπικότητα στις ΗΠΑ, αφού επανειλημμένα έχει τύχει κριτικής και καταδίκης από ρυθμιστικά όργανα λόγω της προώθησης θεραπειών που δεν έχει αποδειχθεί η ορθότητά τους. Εσχάτως όμως έχει καταστεί η κορυφαία πηγή διασποράς ηλεκτρονικής παραπληροφόρησης κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με ερευνητές του Διαδικτύου.

Ο Μερκόλα έχει δημοσιεύσει πάνω από 600 άρθρα στο Facebook που αμφισβητούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, φθάνοντας σε περισσότερους χρήστες από οποιονδήποτε άλλον αμφισβητία, όπως δείχνει η ανάλυση των Τάιμς της Νέας Υόρκης. Οι ισχυρισμοί του έχουν αντηχήσει ευρέως στο Twitter, το Instagram και το YouTube.

Η Δωδεκάδα της Παραπληροφόρησης

Η δραστηριότητα αυτή έχει «χαρίσει» στον Μερκόλα την κάθε άλλο παρά επίζηλη διάκριση τού κορυφαίου της «Δωδεκάδας της Παραπληροφόρησης», του καταλόγου 12 ατόμων υπεύθυνων για το 65% της παγκόσμιας διακίνησης αντιεμβολιαστικών μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με το μη κερδοσκοπικό Κέντρο Αντιμετώπισης του Ψηφιακού Μίσους.

Στη ίδια λίστα φιγουράρουν επίσης ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ, επί χρόνια ακτιβιστής του αντιεμβολιασμού, και η Έριν Ελίζαμπεθ, ιδρύτρια της ιστοσελίδας Health Nut News. Η κα Ελίζαμπεθ τυχαίνει να είναι και η σύντροφος του Μερκόλα…

Αυθεντία στην εκμετάλλευση της αβεβαιότητας

«Ο πρωτοπόρος του αντιεμβολιαστικού κινήματος είναι ο Μερκόλα», επισημαίνει η Κολίνα Κόλταϊ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον που μελετά τις θεωρίες συνωμοσίας στο Ίντερνετ. «Πρόκειται για αυθεντία στην εκμετάλλευση περιόδων αβεβαιότητας, όπωςη πανδημία, ώστε να διογκώνει το κίνημά του», προσθέτει.

Ο ίδιος ο Μερκόλα ισχυρίζεται ότι η ανάδειξή του σε κορυφαίο προπαγανδιστή του αντιεμβολιασμού έχει πολιτικά ελατήρια, και κατηγορεί τον Λευκό Οίκο περί «παράνομης λογοκρισίας σε συνεργασία με τις εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης». Ωστόσο δεν δίνει απαντήσεις για το βάσιμο των ισχυρισμών του κατά των εμβολίων… 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT