Διέλυσε τη Βουλή ο πρόεδρος της Τυνησίας

Διέλυσε τη Βουλή ο πρόεδρος της Τυνησίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΥΝΙΔΑ. Ιδιαίτερα τεταμένη παρέμενε χθες η ατμόσφαιρα έξω από το Κοινοβούλιο της Τύνιδας, μετά την παύση του πρωθυπουργού και την αναστολή λειτουργίας της βουλής από τον πρόεδρο της χώρας. Την απόφασή του αυτή ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος Καΐς Σαγέντ, προκαλώντας την ικανοποίηση των οπαδών του, που βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας για να γιορτάσουν την απομάκρυνση του προερχόμενου από το ισλαμικό κόμμα Εναχντά πρωθυπουργού, Χασέμ Μεσισί. 

Δυνάμεις του στρατού περικύκλωσαν, όμως, χθες τη Βουλή σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν την είσοδο του προέδρου του Κοινοβουλίου και επικεφαλής του κόμματος Εναχντά. Οι επικριτές του Σαγέντ τον κατηγορούν για πραξικοπηματική ενέργεια και για απόπειρα κατάληψης της εξουσίας. 
Την ίδια στιγμή, οι δυτικοί σύμμαχοι της Τυνησίας εξέφραζαν χθες την ανησυχία τους για τη διολίσθηση της νεαρής δημοκρατίας προς τον αυταρχισμό. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα  για την αναστολή των δραστηριοτήτων του Κοινοβουλίου, το οποίο αντιπροσωπεύει τη βούληση του λαού στην Τυνησία. Ελπίζουμε ότι η δημοκρατική νομιμότητα θα αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του συντάγματος της Τυνησίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.  

Εισβολή στο Αλ Τζαζίρα

Αστυνομικοί εισέβαλαν χθες στα γραφεία του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, διατάσσοντας τη διακοπή των μεταδόσεων. Το δίκτυο κατηγορείται για μεροληπτική κάλυψη της ειδησεογραφίας υπέρ των ισλαμιστών. Παρότι η Τυνησία είναι η μόνη δημοκρατία που προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης το 2011, η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για κατάργηση της επιδότησης στα καύσιμα και τα είδη διατροφής, έχει προκαλέσει έντονη οργή σε υποβαθμισμένες περιοχές. Η πανδημία ενέτεινε, στο μεταξύ, την οικονομική κρίση, με τη χώρα να εμφανίζει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μολύνσεων στην αφρικανική ήπειρο. Την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν τις υγειονομικές απαγορεύσεις και τον καύσωνα για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης και να απαιτήσουν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή