Ανησυχία για «βραχυκύκλωμα» τον Σεπτέμβριο

Ανησυχία για «βραχυκύκλωμα» τον Σεπτέμβριο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανοσοκατεσταλμένοι είναι πιθανό να χρειαστούν μια τρίτη δόση, ανέφερε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι, καθώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα». «Οσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις, χημειοθεραπείες για καρκίνο, εκείνοι που πάσχουν από αυτοάνοσα ή παίρνουν σχήματα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που θα χρειαστούν μάλλον μια τρίτη ενισχυτική δόση. Αν λοιπόν συμβεί αυτό, οι πρώτοι στους οποίους θα χορηγηθεί θα είναι οι ευάλωτοι», εξήγησε στο CNN. Το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει μια τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών, χωρίς μάλιστα να περιμένει τις σχετικές αποφάσεις της αμερικανικής υπηρεσίας τροφίμων και φαρμάκων (FDA) με στόχο την αναχαίτιση της «Δέλτα». 

Στη Βρετανία εκφράζεται το αίτημα για επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας στους νέους, γιατί υπάρχει ανησυχία πως τον Σεπτέμβριο θα συσσωρευθούν πολλές καμπάνιες μαζί, ενώ θα εκκρεμεί και ο τακτικός εμβολιασμός κατά της γρίπης.

Στις αρχές του φθινοπώρου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να γίνουν 35 εκατ. εμβολιασμοί κατά της γρίπης, μαζί με τη δεύτερη δόση σε νέους ανθρώπους κάτω των 30 ετών, εμβολιασμοί για τις ευάλωτες ομάδες στις ηλικίες 12 – 15 ετών, μια πιθανή τρίτη δόση, αλλά και η δέσμευση ότι θα μπορεί να εμβολιαστεί όποιος ανεμβολίαστος αλλάξει γνώμη. 

Οπως έχουν τα πράγματα, τα στοιχεία της Pfizer δείχνουν ότι μεταξύ των Αμερικανών εμβολιασμένων η αποτελεσματικότητα μειώνεται από 95% στο 84% ως προς τη συμπτωματική επιμόλυνση έπειτα από 4 έως 6 μήνες. 

Οι μελέτες από το Ισραήλ αφήνουν να εννοηθεί μία ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αποτελεσματικότητας, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση το εμβόλιο είναι 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσησης. 

Παρόμοια είναι τα ευρήματα και για το εμβόλιο της Moderna. Στον αντίποδα, χαμηλή αποδεικνύεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η αποτελεσματικότητα του μονοςδοσικού J&J και οι ειδικοί πιστεύουν ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί με αυτό θα χρειαστούν τελικά και δεύτερη δόση. 
Aμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν πάντως ότι μια τρίτη δόση θα περιορίσει τις πιθανότητες να μεταδώσει ένας εμβολιασμένος τον ιό, κάτι που θα μπορούσε να συγκρατήσει τη διασπορά την οποία έχει επιφέρει η μετάλλαξη «Δέλτα». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή