Νέες κόντρες για τους πρόσφυγες

Νέες κόντρες για τους πρόσφυγες

Διαφωνία Αυστρίας - Τουρκίας για τη διαχείριση πιθανού κύματος από Αφγανιστάν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΝΕΥΗ. Τουλάχιστον 57 άνθρωποι, ανάμεσά τους 20 γυναίκες και δύο παιδιά, πνίγηκαν τη Δευτέρα στα ανοικτά της Λιβύης, σε μια απόπειρα διάσχισης της Μεσογείου με κατεύθυνση την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, η Αυστρία και η Τουρκία βρίσκονται σε κόντρα για τη διαχείριση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πνιγεί φέτος επιχειρώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τους 1.100, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ). 

«Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων που διασώθηκαν από ψαράδες και από τη λιβυκή ακτοφυλακή, μεταξύ των πνιγμένων είναι τουλάχιστον 20 γυναίκες και δύο παιδιά» είπε η εκπρόσωπος του ΙΟΜ, Σάφα Μσέχλι. Οι επιζώντες κατάγονταν από χώρες όπως η Νιγηρία, η Γκάνα και η Γκάμπια. «Παρά την αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη, δεν υπάρχει κρίση και οι αφίξεις παραμένουν διαχειρίσιμες, μέσα από την αυξημένη αλληλεγγύη και τη βελτιωμένη διαχείριση της μετανάστευσης», προσέθεσε η Μσέχλι. 

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε με οξύτητα στη δήλωση του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, ότι «γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία» είναι πιο κατάλληλες για τη φιλοξενία Αφγανών προσφύγων σε σχέση με την Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία. «Κατ’ αρχάς, η Τουρκία δεν είναι χώρα γειτονική προς το Αφγανιστάν», ανέφερε η τουρκική ανακοίνωση. «Αντί να δοθεί έμφαση στις κοινές προσπάθειες και τη συνεργασία για να επιλυθεί το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο, επιλέγεται η εγωιστική και όχι βοηθητική στάση “να μην έρθουν εδώ, να πάνε αλλού”. Σε κάθε ευκαιρία ενημερώνουμε τους συνομιλητές μας ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ο συνοριοφύλακας ή ο προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης». 

Ο Κουρτς, που είχε πιέσει ώστε να κλείσουν οι πύλες της Ευρώπης στους πρόσφυγες ως υπουργός Εσωτερικών το 2015, δήλωσε την Κυριακή στην εφημερίδα Bild: «Με όλο τον σεβασμό, αν οι άνθρωποι υποχρεωθούν σε φυγή, νομίζω ότι γειτονικά κράτη όπως η Τουρκία ή άλλες ασφαλείς περιοχές του Αφγανιστάν είναι σίγουρα καλύτερα μέρη από την Αυστρία, τη Γερμανία ή τη Σουηδία». 

Καθώς οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, με τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρούν έπειτα από 20 χρόνια, παρατηρείται αύξηση των προσφυγικών ροών. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ενισχύει τα σύνορά της με τείχος και άλλες υποδομές στην επαρχία Βαν, που συνορεύει με το Ιράν, ενώ η συζήτηση περί νέου προσφυγικού κύματος έχει τροφοδοτήσει την τουρκική ακροδεξιά. Ο δήμαρχος της πόλης Μπολού, στη βορειοδυτική Τουρκία, πρότεινε να χρεώνεται το νερό και η αποχέτευση στους πρόσφυγες σε δεκαπλάσιες τιμές από ό,τι στους ντόπιους, παραδεχόμενος ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να σταθεί στα δικαστήρια, κάτι που γνωρίζει λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή