ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Δριμεία επέλαση των Ταλιμπάν

Οι ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν το μισό Αφγανιστάν, αλλά καμία μεγάλη πόλη

afganistan-drimeia-epelasi-ton-talimpan-561448852

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τους τελευταίους δύο μήνες οι ισλαμιστές αντάρτες Ταλιμπάν κατέλαβαν περισσότερα εδάφη απ’ ό,τι κάθε άλλη περίοδο μετά την ανατροπή τους το 2001. Τα τελευταία 20 χρόνια ο χάρτης των περιοχών της χώρας, που ελέγχονται από κάθε παράταξη, τροποποιήθηκε πολλές φορές, όπως εξηγεί το BBC. Η φετινή θερινή εκστρατεία των ισλαμιστών υπήρξε η πιο επιτυχημένη στην πρόσφατη ιστορία τους και κατέστη δυνατή χάρη στην αποχώρηση των αμερικανικών μάχιμων στρατευμάτων από στρατηγικά κρίσιμες επαρχίες του Αφγανιστάν.

Η έρευνα του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου δείχνει ότι οι Ταλιμπάν έχουν εξαπλώσει την επιρροή τους σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Βορρά και του βορειοανατολικού τμήματος, αλλά και σε σχετικά εύπορες επαρχίες του κέντρου της χώρας, όπως η Γκάζνι και η Ουαρντάκ. Μεγάλεις πόλεις, όπως η Κουντούζ, η Χεράτ, η Κανταχάρ και η Λασκάρ Γκα, αναμένεται να βρεθούν περικυκλωμένες εντός των προσεχών εβδομάδων, αν και οι αντάρτες δεν έχουν καταλάβει ακόμη κάποια από τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Η επιρροή των Ταλιμπάν ήταν παραδοσιακά ισχυρότερη στον Νότο και στα νοτιοδυτικά της χώρας, στις επαρχίες Χελμάντ, Κανταχάρ, Ουρουζγκάν και Ζαμπούλ, αλλά και στα υψίπεδα του Φαριάμπ και στα όρη του Μπανταχστάν στα βορειοανατολικά. Παρά τη σημαντική ενίσχυση των ανταρτών, όμως, η κατάσταση στο έδαφος παραμένει ρευστή. Ο κυβερνητικός στρατός υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει ορισμένες κωμοπόλεις και υποχώρησε ύστερα από μάχες σε άλλες. Σε όσα σημεία η κυβέρνηση κατάφερε, όμως, να οργανώσει τις τοπικές πολιτοφυλακές, ο κυβερνητικός στρατός απώθησε τους Ταλιμπάν, ανακαταλαμβάνοντας πολλά χωριά.

Αμερικανικά αεροσκάφη

Παράλληλα, αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν να επιχειρούν από την αεροπορική βάση Μπαγκράμ και αλλού στο Αφγανιστάν, βομβαρδίζοντας στόχους των ανταρτών. Ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει τις πόλεις, τις πεδινές επαρχίες και τις παραποτάμιες ζώνες, τόπο κατοικίας της πλειονότητας των Αφγανών.

Η Δύση εκφράζει, ωστόσο, ανοικτά πλέον την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της κυβέρνησης της Καμπούλ, προβαίνοντας σε αμφίβολης αξίας ιστορικούς παραλληλισμούς με την πτώση της Σαϊγκόν το 1975. Οι Ταλιμπάν, από τη μεριά τους, εμφανίζονται πρόθυμοι να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, γνωρίζοντας ότι κατέχουν το πλεονέκτημα έναντι της κυβέρνησης της Καμπούλ. Η υστερική μυστικοπάθεια των Ταλιμπάν, το οργανόγραμμα των οποίων παραμένει μυστικό, εμποδίζει κάθε ειλικρινή διπλωματική προσέγγιση. 

Ο θάνατος του ιδρυτή

Ο θάνατος του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ, το 2013 παρέμεινε μυστικός για χρόνια, μέχρι την ανάδειξη του διαδόχου του το 2016. Το 2015, η απόσχιση ακραίας φράξιας από τους Ταλιμπάν επέτρεψε την ίδρυση του «Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν», με τη βοήθεια στελεχών από τη Συρία και το Ιράκ. Οι Ταλιμπάν θεωρούν τους μαχητές του Ι.Κ. αποστάτες και έχουν δεσμευθεί να τους εκριζώσουν από το αφγανικό έδαφος.