Η περασμένη χρονιά της πανδημίας αναμφίβολα επέφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Ηταν, άλλωστε, η χρονιά που αρχίσαμε να ψήνουμε σπιτικό ψωμί με προζύμι, να φτιάχνουμε παζλ και να εργαζόμαστε με συνοδεία τα γοερά κλάματα του τρίχρονου παιδιού μας.
Ηταν, επίσης, η χρονιά που η μετακίνηση όσων εργάζονταν από το σπίτι αφορούσε τα λίγα βήματα από το υπνοδωμάτιο στο σαλόνι, αλλά γέμιζε με τρόμο όσους έπρεπε να μεταβούν στον τόπο εργασίας με τα ΜΜΜ. Ηταν μία χρονιά βαθιάς μοναξιάς για τους εγκλωβισμένους τροφίμους των οίκων ευγηρίας και ταυτόχρονα μεγάλης συντροφικότητας για όσους έπρεπε να απομονωθούν σε μικρά διαμερίσματα.
Πράγματι, όπως διαπιστώνεται από έρευνα που εκπονεί σε ετήσια βάση το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας σχετικά με τη χρήση του χρόνου από τους Αμερικανούς, το 2020 ήταν μία χρονιά ριζικών αλλαγών. Ηταν ταυτόχρονα και μία χρονιά προσαρμογής και εξεύρεσης καινοτόμων τρόπων για να κάνουμε τα συνήθη, να εργαστούμε, να ψωνίσουμε, να ψυχαγωγηθούμε και να επικοινωνήσουμε.
Ανά ηλικία
Ο κόσμος πέρασε, πέρυσι, πολύ λιγότερο χρόνο με άτομα εκτός του σπιτικού του. Για όσους έμεναν μόνοι, αυτό σήμαινε ότι παρέμειναν ατελείωτες ώρες χωρίς κοινωνική επαφή. Καθημερινά περνούσαν περισσότερες από 20 ώρες είτε κοιμώμενοι είτε μόνοι. Οι ηλικιωμένοι ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο από τη μοναξιά, αλλά οι νέοι, και κυρίως οι έφηβοι, βίωσαν τις μεγαλύτερες αλλαγές στην κοινωνική τους ζωή. Τα άτομα 15 έως 19 ετών περνούσαν έξι ώρες ημερησίως μόνα, ενώ ο ανάλογος χρόνος το 2019 δεν ξεπερνούσε τις 4,5 ώρες. Καθώς οι Αμερικανοί απομονώθηκαν στα σπίτια τους στράφηκαν στις οθόνες, στο Zoom και το Νetflix αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περάσουν τον καιρό τους. Οι νέοι επίσης δαπάνησαν χρόνο να φροντίσουν την εμφάνισή τους, π.χ. τα μαλλιά τους, και λιγότερο για να αθλούνται.
Μεγάλες ήταν, επίσης, οι αλλαγές στην καθημερινότητα οικογενειών με μικρά παιδιά. Με το κλείσιμο των σχολείων, οι γονείς, ιδιαίτερα μαθητών του δημοτικού, άρχισαν να τους βοηθούν με την τηλεκπαίδευση και τα μαθήματα. Ταυτόχρονα αναγκάστηκαν να τους προσέχουν κάνοντας δεκάδες άλλα πράγματα. Δαπάνησαν, δηλαδή, περισσότερες ώρες μαγειρεύοντας, καθαρίζοντας το σπίτι, δουλεύοντας έχοντας πάντα την έγνοια των παιδιών. Οι γονείς παιδιών του δημοτικού δαπάνησαν έξι ώρες ημερησίως το 2020, δηλαδή 80 λεπτά περισσότερο από το 2019, απλώς προσέχοντας τα παιδιά. Οι γυναίκες επωμίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά το βάρος, εργαζόμενες καθημερινά 48 λεπτά περισσότερο, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσαν τα παιδιά τους. Ιδιαίτερα μεγάλο ήταν το φορτίο που επωμίστηκαν οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών. Οι ανύπαντρες μητέρες δαπανούσαν καθημερινά τρεις ώρες περισσότερο φροντίζοντας τα παιδιά τους, κάτι που δεν συνέβη με τους ανύπαντρους πατεράδες.
Οσον αφορά τη δουλειά, ο ημερήσιος χρόνος εργασίας δεν μεταβλήθηκε, αλλά αυξήθηκε σημαντικά η εξ αποστάσεως εργασία (από έναν εργαζόμενο στους επτά το 2019 σε έναν στους τρεις το 2020).