ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εμβόλιο ή συχνά τεστ και μάσκες, το μήνυμα Μπάιντεν στους κρατικούς υπαλλήλους

O Αμερικανός πρόεδρος δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και δεν θα θέσει ζήτημα απόλυσεων κατά τις σημερινές του ανακοινώσεις, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

ipa-emvolio-i-sychna-test-kai-maskes-to-minyma-mpainten-stoys-kratikoys-ypalliloys-561449998

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι οι περίπου δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ θα χρειαστεί να εμβολιαστούν για κατά του κορωνοϊού, ή σε διαφορετική περίπτωση θα υποβάλλονται σε τακτικά τεστ, θα υποχρεούνται να τηρούν μέτρα κοινωνικής απόστασης, να φορούν μάσκες και θα αντιμετωπίζουν περιορισμούς στα ταξίδια, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πάντως ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος θα μιλήσει για την πορεία της πανδημίας στον Λευκό Οίκο σήμερα περί τις 16:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας), δεν θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό. 

Όσοι αποφασίσουν να μη λάβουν το εμβόλιο δεν διατρέχουν κίνδυνο απόλυσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το σχέδιο είναι παρόμοιο με αυτό που ανακοίνωσαν οι κυβερνήτες αρκετών πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης.

Ο κυβερνήτης της τελευταίας, ο Άντριου Κουόμο, είπε χθες πως οι δημόσιοι λειτουργοί της θα χρειαστεί να εμβολιαστούν ή θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε τεστ μια φορά την εβδομάδα.

Ήδη την Τρίτη ο κ. Μπάιντεν είπε πως η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει τις ίδιες προϋποθέσεις για τους λειτουργούς του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού.

Αρκετές ομοσπονδιακές υπηρεσίες έκαναν υποχρεωτική χθες Τετάρτη τη χρήση μάσκας στα ομοσπονδιακά κτίρια στις περιοχές όπου σημειώνονται εξάρσεις των κρουσμάτων, κατ’ εντολή του γραφείου διαχείρισης και προϋπολογισμού (Office of Management and Budget, OMB) της προεδρίας. 

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε επίσης ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στο εσωτερικό των ομοσπονδιακών κτιρίων για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι, στις περιοχές όπου σημειώνεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Χθες Τετάρτη τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν ότι στο 67% των κομητειών καταγράφονται αρκετά ως πολύ υψηλά επίπεδα μετάδοσης του ιού, από 63,4% την προηγουμένη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια να περιορίσει την πανδημία με την ελπίδα ότι θα αποφύγει τον κίνδυνο να χρειαστούν νέα lockdown, καθώς η πολύ πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα γίνεται πλέον η κυρίαρχη, ειδικά σε τομείς της χώρας όπου ο εμβολιασμός δεν έχει προχωρήσει τόσο.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού σε απόλυτους αριθμούς, με 611.708 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 34,76 εκατομμυρίων καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.