ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα αντιμέτωπη με τη Δέλτα: Εστία κρουσμάτων μετά από μήνες

Η Κίνα αντιμέτωπη με τη Δέλτα: Εστία κρουσμάτων μετά από μήνες

Η πιο πρόσφατη, περιορισμένη έξαρση των κρουσμάτων covid-19 στην Κίνα έχει πλέον επεκταθεί σε πολλές επαρχίες, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, ανακοίνωσαν οι αρχές, που είναι αντιμέτωπες με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. 

Η Κίνα, όπου πρωτοεντοπίστηκε η covid-19 στα τέλη του 2019, είχε καταφέρει ως την άνοιξη του 2020 σχεδόν να εξαλείψει την επιδημία στο έδαφός της. Όμως μια πρόσφατη εστία της ασθένειας που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουλίου στην πόλη Νανκίν, στην ανατολική Κίνα, έχει εξαπλωθεί πλέον περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εδώ και μήνες. 

Τα πρώτα κρούσματα της covid-19 εντοπίστηκαν σε εννέα εργαζόμενους του αεροδρομίου της παλιάς «πρωτεύουσας του νότου». Πλέον 171 άνθρωποι στην επαρχία Ζιανγκσού, γειτονική της Σανγκάης, είναι θετικοί στον SARS-CoV-2, ενώ η covid-19 έχει εξαπλωθεί σε άλλες τέσσερις επαρχίες. 

Η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων αφορά άτομα που είχαν ήδη εμβολιαστεί, σύμφωνα με τις αρχές της Ζιανγκσού, εγείροντας ανησυχία για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. 

Η Κίνα, η πιο πολυπληθής χώρα παγκοσμίως, έχει ήδη χορηγήσει 1,6 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της covid-19 (αποκλειστικά κινεζικά), χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι κάτοικοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Στόχος είναι να ανοσοποιηθεί το 65% του πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων της χώρας πριν το τέλος του έτους.

Άλλη μία εστία της covid-19 έχει εντοπιστεί στη χώρα στα νοτιοδυτικά πορώδη σύνορα της Κίνας με τη Μιανμάρ. 

Στη Ζιανγκσού οι αρχές έχουν θέσει σε καραντίνα εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, δήλωσε ο Λου Ζινγκ, υγειονομικός αξιωματούχος της επαρχίας. 

«Τα ίντερνετ καφέ, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα μπαρ καραόκε ακόμη και οι βιβλιοθήκες στη Νανκίν έχουν κλείσει», τόνισε. 

Ήδη το σύνολο των 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης έχουν υποβληθεί δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό, ενώ από χθες Τετάρτη ξεκίνησε η τρίτη εκστρατεία τεστ, όπως ανακοίνωσε η δημαρχία της Νανκίν. 

Στην τεράστια και πυκνοκατοικημένη επαρχία Σετσουάν εντοπίστηκαν σήμερα τρία νέα κρούσματα covid-19, ενώ στο Πεκίνο δύο, τα πρώτα εδώ και έξι μήνες.