Tα απερίσκεπτα tweets βλάπτουν τα στελέχη εταιρειών

Tα απερίσκεπτα tweets βλάπτουν τα στελέχη εταιρειών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ανώτατα εταιρικά στελέχη προειδοποιούνται «να σκέφτονται δύο φορές πριν κάνουν tweet», καθώς ο διαδικτυακός διαπληκτισμός του αφεντικού της εταιρείας Just Eat Takeaway με την Uber απείλησε να υπονομεύσει τη φήμη της εταιρείας. 

Ο Τζίτσε Γκριν ήταν ο τελευταίος σε μια διευρυνόμενη λίστα διευθυντικών στελεχών που επικρίθηκε από πελάτες, επενδυτές, ακόμη και ρυθμιστικές αρχές για αναρτήσεις που έκανε στο Twitter. Η Cat Rock Capital Management, με μερίδιο 4,7% στην Just Eat, κατέδειξε τη μονομαχία του Γκριν στο Twitter με το αφεντικό της Uber, Ντάρα Κοσροβσάχι, ως παράδειγμα προς αποφυγήν, αφού τέτοιου είδους διαδικτυακές εκρήξεις βλάπτουν τελικά την ίδια την εταιρεία. Παράλληλα ανέφερε πως τα tweets του Γκριν οδήγησαν εν μέρει την εταιρεία στο να φαίνεται «πολύ υποτιμημένη και ευάλωτη σε προσφορές εξαγοράς με πολύ χαμηλότερη από την εγγενή της αξία». 

Νωρίτερα φέτος, ο Γκριν επιτέθηκε φραστικά σε οικονομικούς αναλυτές του Twitter, ισχυριζόμενος ότι «μερικοί δεν μπορούν να κάνουν ούτε βασικά μαθηματικά». Ο ειδικός σε θέματα μάρκετινγκ Μαρκ Μπορκόφσκι δήλωσε ότι η περίπτωση του Γκριν ανέδειξε τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα στελέχη επιχειρήσεων όταν προσπαθούν να δημιουργήσουν σχέσεις με πελάτες. «Ολοι βλέπουν το Twitter ως μια τεράστια ευκαιρία μάρκετινγκ, που μπορεί να οδηγήσει μια επιχείρηση προς τα εμπρός, κάτι που πραγματικά μπορεί να κάνει. Αλλά τα αφεντικά πρέπει να το σκέφτονται δύο φορές πριν κάνουν tweet, καθώς μόνο ένα tweet που γράφτηκε απρόσεκτα μπορεί να ρίξει κατακόρυφα την τιμή της μετοχής τους».

Ενδεχομένως, τα πιο «ακριβά» tweets που αναρτήθηκαν ποτέ ανήκουν στον Ελον Μασκ, επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε το 2018 πρόστιμο στον Μασκ και στην Tesla ύψους 20 εκατ. δολαρίων, αφού τουίταρε ότι είχε «εξασφαλίσει χρηματοδότηση» ώστε να αποτιμάται η κάθε μετοχή της εταιρείας 420 δολάρια. Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι το tweet, που ανέβασε την τιμή της μετοχής της Tesla έως και 13%, παραβίασε τον νόμο περί κινητών αξιών και ως μέρος του διακανονισμού ο Μασκ διατάχθηκε να παραιτηθεί από πρόεδρος της Τesla. 

Τα tweets του Μασκ συνέχισαν να ενοχλούν ορισμένους επενδυτές. Ο Pirc, ένας σημαντικός σύμβουλος μετόχων, συνέστησε πέρυσι στους επενδυτές να καταψηφίσουν την επανεκλογή του Μασκ στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla, επειδή τα tweets του ενέχουν «σοβαρό κίνδυνο βλάβης της φήμης της εταιρείας και των μετόχων της». Σύμφωνα με την εταιρεία, οι αμφιλεγόμενες εκρήξεις του Μασκ στο Twitter στοίχισαν στην Tesla εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμούς, αλλά ο ίδιος κέρδισε εύκολα την ψήφο και συνεχίζει να γράφει tweets πολλές φορές την ημέρα για τα 59 εκατ. ακολούθων του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή