Πρωτιά της Ε.Ε. σε εμβολιασμούς έναντι των ΗΠΑ

Πρωτιά της Ε.Ε. σε εμβολιασμούς έναντι των ΗΠΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτη στους εμβολιασμούς βρέθηκε η Ε.Ε., αφήνοντας πίσω της τις ΗΠΑ, γεγονός που αποδεικνύει ότι στην Ευρώπη, παρά τις δυσκολίες στην αρχή του έτους, οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν με σταθερούς ρυθμούς και το καλοκαίρι, ενώ στις ΗΠΑ «πάγωσαν». Τον Ιούλιο εμβολιάσθηκε με τουλάχιστον μία δόση το 58% των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ήταν 56,5%.

Χθες ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμενόταν να ανακοινώσει λεπτομέρειες για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό δύο εκατ. ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Οσοι δεν συναινέσουν και παραμείνουν ανεμβολίαστοι θα υποβάλλονται σε τακτικά διαγνωστικά τεστ, θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, να φορούν μάσκες, ενώ θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς και στα ταξίδια τους. Στο σχέδιο, ωστόσο, αντιδρούν με δριμύτητα χιλιάδες ομοσπονδιακοί υπάλληλοι, όπως αστυνομικοί, ταχυδρομικοί, εργαζόμενοι στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εθνικής Ασφάλειας κ.ά.

Εταιρικοί κολοσσοί όπως οι Google, Facebook και Netflix κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Η Netflix ανακοίνωσε ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 σε ηθοποιούς, συνεργεία και προσωπικό όλων των παραγωγών που γυρίζονται στις ΗΠΑ. Η Google ανακοίνωσε επίσης υποχρεωτικό εμβολιασμό για όσους εργάζονται στα γραφεία της στις ΗΠΑ, αλλά παρέτεινε την τηλεργασία μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου. Ανάλογο μέτρο θα ισχύσει και για τη Facebook. Αντιθέτως, τεχνολογικοί κολοσσοί όπως οι Microsoft, Apple και Amazon απέκλεισαν το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Στο Καπιτώλιο, η επαναφορά της μάσκας προκάλεσε εντάσεις, με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι να χαρακτηρίζει «κρετίνο» τον ηγέτη της μειοψηφίας Κέβιν Μακάρθι, που χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολιτική απόφαση». 

Στο Ισραήλ ξεκινάει ο εμβολιασμός με ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioΝΤech για τους άνω των 60 ετών, όπως μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ. Χθες, άλλωστε, φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι η ενισχυτική δόση είναι αναγκαία, αφού η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται από 96% σε 84% εντός εξαμήνου από τη χορήγησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή