Ατμομηχανή προόδου η μόρφωση

Ατμομηχανή προόδου η μόρφωση

Τουλάχιστον 130 εκατ. κορίτσια σε αναπτυσσόμενα κράτη δεν πηγαίνουν σχολείο

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε προχθές στο Λονδίνο η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Εκπαίδευση, υπό την αιγίδα της Βρετανίας και της Κένυας. Στόχος της, η συγκέντρωση 5 δισ. δολαρίων για τη στήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε αναπτυσσόμενα κράτη. 

Χθες ανέβηκε στο βήμα η πιο ένθερμη, ίσως, υποστηρίκτρια του δικαιώματος των κοριτσιών στην παιδεία, η βραβευμένη με Νομπέλ Ειρήνης το 2014 Μαλάλα Γιουσαφζάι. «Η υφήλιος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια κρίση στον τομέα της εκπαίδευσης των κοριτσιών», τόνισε, εξηγώντας ότι περισσότερα από 130 εκατ. κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο. «Το μέλλον τους είναι κάτι για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε», κατέληξε. Επίσης, υπογράμμισε την έντονη ανάγκη για επενδύσεις στον τομέα της παιδείας, ιδιαίτερα για τα κορίτσια που στερούνται ευκαιριών «μόνο και μόνο λόγω του φύλου τους». 

Η πρόεδρος της διάσκεψης, πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, επισήμανε ότι η πανδημία διατάραξε την εκπαίδευση σε όλα τα κράτη, αλλά οι συνέπειες της διακοπής λειτουργίας των σχολείων στις φτωχότερες χώρες υπήρξαν βαρύτερες, αφού πολλές οικογένειες δεν διέθεταν πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Αλλαγή κανόνων

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ επισήμανε με τη σειρά του τη μεγάλη σημασία των επενδύσεων στην εκπαίδευση κοριτσιών. 

Αυτή θα είναι «ατμομηχανή της προόδου», τόνισε, εξηγώντας ότι οι μορφωμένες μητέρες θα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευζωία των οικογενειών τους. «Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι αυτό που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού», κατέληξε.  

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι «πολλά παιδιά, κυρίως κορίτσια, σε ολόκληρο τον κόσμο στερούνταν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σχολικά μαθήματα πολύ πριν εμφανιστεί η πανδημία. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να υπερκεράσουμε την κρίση είναι να τους δώσουμε την ευκαιρία της εκπαίδευσης, ώστε να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους». 

Αντιθέτως, η Γκαμπριέλα Μπούσερ, διευθύνουσα σύμβουλος της ΜΚΟ Oxfam, που μάχεται κατά της ανισότητας και της ένδειας, αμφισβήτησε τις προτεραιότητες μιας παγκόσμιας κοινότητας όπου οι δισεκατομμυριούχοι ανταγωνίζονται για μια βόλτα στο Διάστημα, ενώ εκατομμύρια παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο.  

Το «παρών» στη διάσκεψη έδωσε και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος τόνισε ότι τα παιδιά επλήγησαν σκληρά από την πανδημία, καθώς αυτή γιγάντωσε την αδικία έναντι των πιο περιθωριοποιημένων από αυτά και ιδιαίτερα των κοριτσιών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή