Το «Ever Given» ελλιμενίστηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας

Το «Ever Given» ελλιμενίστηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμπορικό πλοίο «Ever Given» έδεσε σε λιμάνι για πρώτη φορά μετά τον εγκλωβισμό του στη διώρυγα του Σουέζ τον Μάρτιο, κι ενώ μεσολάβησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Θέμα των συζητήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε το ύψος της αποζημίωσης την οποία απαιτούσε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία η κυβέρνηση, ώστε να καλύψει τις ζημίες που υπέστη. 

Το προαναφερθέν πλοίο ιαπωνικών συμφερόντων ελλιμενίστηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ενώ επισήμως το δρομολόγιό του είχε ξεκινήσει στις 8 Μαρτίου. Διεκόπη, ωστόσο, στις 23 Μαρτίου, όταν ακινητοποιήθηκε στα στενά της διώρυγας της Σουέζ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το «Ever Given» αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε διεθνή κλίμακα. Εχει μήκος 1.300 ποδών και δυνατότητα μεταφοράς έως και 18.000 εμπορευματοκιβωτίων. Στις 23 Μαρτίου, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών, έμεινε ακινητοποιημένο στο Σουέζ. 

Ως αποτέλεσμα, η δίοδος αυτή αποκλείστηκε και από τις δύο κατευθύνσεις της για διάστημα μιας εβδομάδας, παρακωλύοντας την ομαλή διεξαγωγή του διεθνούς εμπορίου. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας απαίτησε πλήθος ειδικευμένων συνεργειών, ενώ παρατηρείτο συμφόρηση με πλοία που ανέμεναν να πλεύσουν διαμέσου της διώρυγας του Σουέζ – μέσω αυτής διακινείται το 13% του διεθνούς εμπορίου.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε αιτηθεί αποζημίωση 900 εκατ. δολαρίων για την οικονομική βλάβη που προκλήθηκε στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και στο εμπόριο. Το «Ever Given» παρέμεινε δεμένο σε παράπλευρη όχθη της διώρυγας έως ότου βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση. Τελικώς επετεύχθη συμφωνία στα σχεδόν 200 εκατ. δολάρια, βάσει πηγών τις οποίες επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Οπερ σημαίνει ότι αποδεσμεύθηκε το «Ever Given» και μπόρεσε να αποπλεύσει στις 7 Ιουλίου με προορισμό το Ρότερνταμ. Αφίχθη εκεί αργά την Πέμπτη, ενώ στο φορτίο του συμπεριλαμβάνονται εμπορεύματα συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ. Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται, μεταξύ πολλών άλλων, και προϊόντα των κορυφαίων ομίλων καταναλωτικών ειδών, των ΙΚΕΑ (έπιπλα), Nike (αθλητικά ενδύματα και υποδήματα), Tommy Hilfinger (ενδύματα) και Calvin Klein (ενδύματα και αξεσουάρ). Τέλος, υπάρχουν πληροφορίες ότι, δεδομένης της πολύ μεγάλης καθυστέρησης στην εκτέλεση του δρομολογίου του «Ever Given» λόγω ατυχήματος, πάμπολλα από τα εμπορεύματά του είναι πλέον εκτός εποχής, όπως καλοκαιρινά ρούχα και μαγιό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή