Μετάλλαξη Δέλτα – Βρετανία: Αυξημένος κίνδυνος για τις εγκύους

Μετάλλαξη Δέλτα – Βρετανία: Αυξημένος κίνδυνος για τις εγκύους

«Εμβόλιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έκκληση προς τις εγκύους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού όσο πιο γρήγορα γίνεται, απευθύνουν οι βρετανικές αρχές, μετά τη δημοσίευση μελέτης, σύμφωνα με την οποία η μετάλλαξη Δέλτα αυξάνει κατα πολύ τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Η επικεφαλής επιστήμονας μαιευτικής της Αγγλίας, Jacqueline Dunkley-Bent, απέστειλε επιστολή στους γενικούς ιατρούς και τις μαίες προτρέποντάς τους να ενθαρρύνουν τις μέλλουσες μητέρες να κάνουν το εμβόλιο.

Η ίδια καλεί τις έγκυες γυναίκες να «προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα μωρά τους».

Διαβάστε ακίομη: Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τα δεδομένα στον πόλεμο κατά της COVID

Την ίδια ώρα το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG) και το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιών συνέστησαν επίσης τον εμβολιασμό εγκύων.

Το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας ανέφερε ότι συνιστά στις έγκυες να εμβολιαστούν με τα σκευάσματα της Moderna και της Pfizer επειδή έχουν δοθεί σε περισσότερες από 130.000 γυναίκες που περίμεναν παιδί στις ΗΠΑ.

Ένα έγγραφο που βασίζεται σε εθνικά δεδομένα και δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου, διαπιστώνει ότι το ποσοστό των εγκύων που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με μέτρια έως σοβαρή λοίμωξη αυξήθηκε «σημαντικά» μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα τον περασμένο Μάιο. Το έγγραφο που υπογράφουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες που νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια του ξεσπάσματος της Δέλτα ήταν πιο πιθανό να πάθουν πνευμονία.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι εισαγωγές εγκύων στο νοσοκομείο με Covid-19 αυξάνονται και ότι οι έγκυες φαίνεται να επηρεάζονται σοβαρότερα από την παραλλαγή Δέλτα της νόσου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.

Καμία από τις περισσότερες από 3.000 έγκυες γυναίκες που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα του ιού από τον Φεβρουάριο δεν είχε εμβολιαστεί πλήρως.

Υπενθυμίζεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο συνέστησε τον εμβολιασμό εγκύων από τον Απρίλιο, αλλά η ανταπόκριση ήταν πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Διαβάστε ακόμη: Προειδοποίηση ΠΟΥ: Χάνουμε έδαφος από την επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Μια έρευνα του RCOG τον Μάιο διαπίστωσε ότι το 58% των εγκύων είχαν απορρίψει την προοπτική εμβολιασμού, ενώ οι περισσότερες δήλωναν ότι φοβούνται ότι θα βλάψουν το μωρό ή περίμεναν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλειά του.

Με πληροφορίες από AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή