«Νομίζω φλέρταρα τον Φάουτσι»: στρατός ινφλουένσερς στη μάχη υπέρ του εμβολίου

«Νομίζω φλέρταρα τον Φάουτσι»: στρατός ινφλουένσερς στη μάχη υπέρ του εμβολίου

O Λευκός Οίκος κινητοποιεί διασημότητες του TikTok και αμερικανικές πολιτείες πληρώνουν τοπικούς ινφλουένσερς για να ενισχύσουν την καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού.

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η 17χρονη Ελι Ζάιλερ μία Tικτόκερ με 10 εκατομμύρια ακόλουθους έλαβε τον περασμένο Ιούνιο ένα email από την Village Marketing, μία εταιρία μάρκετινγκ. Της είπαν ότι την προσέγγιζαν για λογαριασμό ενός τρίτου μέρους που δεν ήταν άλλο από τον Λευκό Οίκο. 

Η Ζάιλερ είναι μια 17χρονη μαθήτρια που ποστάρει συνήθως μόδα και lifestyle βίντεο. Πόσο και πώς θα μπορούσε  να βοηθήσει την εκστρατεία πειθούς του Λευκού Οίκου υπέρ του εμβολιασμού; 

Η απάντηση βρίσκεται στο mail της Village Marketing: «Υπάρχει τεράστια ανάγκη για να αυξηθεί η ενημέρωση στις ηλικίες 12 έως 18 ετών».

«Βιαζόμαστε και έχουμε4 λίγες θέσεις να καλύψουμε οπότε απαντήστε μας άμεσα!»

Η Ζάιλερ συμφώνησε γρήγορα και έπεσε στη μεγάλη πρόκληση. Να πεισθούν οι πιο μικρές ηλικίες για το εμβόλιο. 

 

View this post on Instagram

A post shared by Tinx (@itsmetinx)

Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανούς ηλικίας 18 έως 39 είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνω, των 50 είναι περίπου 66%. 

Μάλιστα ένα 58% των ηλικιών 12 έως 17 δεν έχουν κάνει ούτε μία δόση εμβολίου. 

Για να προσεγγίσει αυτές τις ηλικιακές ομάδες , ο Λευκός Οίκος συγκρότησε ένα καλά επιλεγμένο «στρατό» περίπου 50 ατόμων του Twitch, του YouTube και του TikTok, άπαντες με τεράστιο διαδικτυακό κοινό. 

Πολιτειακές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές έχουν ξεκινήσει ανάλογες καμπάνιες, σε μερικές περιπτώσεις πληρώνοντας μικρο – ινφλουένσερς, άτομα δηλαδή με περίπου 5.000 έως 10.000 ακολούθους με μισθό έως και 1.000 δολάρια το μήνα. 

Η προσπάθεια συνιστά ως ένα βαθμό μία αντεπίθεση στο όλο και πιο ισχυρό κύμα παραπληροφόρησης που πλημμυρίζει το ίντερνετ, όπου οι αντιεμβολιστές ακτιβιστές είναι τόσο κραυγαλέα επιθετικοί που πολλοί νεαροί χρήστες προτιμούν τη σιωπή προκειμένου να μην βρεθούν στο στόχαστρό τους.

Ποιοι θα επικρατήσουν σε αυτή τη διαδικτυακή μάχη; Η Ρενέ  Ντιρέστα ερευνήτρια θεμάτων παραπληροφόρησης στο Stanford Internet Observatory, θεωρεί πως αν και οι καμπάνιες των ινφλουένσερς μπορεί να είναι χρήσιμες , ίσως δεν αποτελούν την απάντηση στα μαζικά, οργανικά κινήματα του ίντερνετ. Και επισημαίνει την αντίθεση μεταξύ των επιστρατευμένων ινφλουένσερς με τους σκεπτικιστές του εμβολίου που έχουν κάνει προσωπική τους υπόθεση τη αμφισβήτηση των εμβολίων,

Νομίζω φλέρταρα τον Φάουτσι

Μία από τις πιο διάσημες συζητήσεις της καμπάνιας ήταν αυτή μεταξύ  της 30χρονης Κριστίνα Νάτζαρ και του Άντονι Φάουτσι, τον οποίο βομβάρδισε με ερωτήσεις: Είναι ασφαλές να πάω για ποτό μετά το εμβόλιο; Πρέπει να ανησυχούμε αν μείνουμε έγκυες μετά το εμβόλιο; 

Η Νάτζαρ δηλώνει πάντως ότι είχε μια υπέροχη συζήτηση και προσθέτει: «Νομίζω ότι φλέρταρα και λιγάκι με τον κ. Φάουτσι αλλά με… σεβάσμιο τρόπο».

View this post on Instagram

A post shared by Tinx (@itsmetinx)

Από το 1956 και το «Εντ Σάλιβαν Σόου», όταν ο Ελβις Πρίσλεϋ σήκωσε το μανίκι του για να εμβολιαστεί για πολιουμελίτιδα έως σήμερα, δεν είναι η πρώτη φορά που διάσημοι, εντός ή εκτός εισαγωγικών έχουν επιστρατευθεί  για να πείσουν  ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.

Χρειαζόμαστε αυτόν τον «στρατό»

Μόνο που σήμερα οι νεότερες ηλικίες είναι πιθανότερο να εμπιστευτούν τις συμβουλές μιας περσόνας των social media παρά έναν «mainstream» σταρ. 

«Χρειαζόμαστε τον στρατό των ινφλουένσερ για να περάσουμε το μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού», λέει ο Jason Harris, επικεφαλής του διαφημιστικού πρακτορείου Mekanism. Είναι ο μόνος τρόπος να βγάλουμε δυνατές φωνές στα social media και να εξαλείψουμε όλη την παραπληροφόρησης που υπάρχει εκεί. 

 

View this post on Instagram

A post shared by Ashley Cummins ♥ Style Blogger (@ashleymarieblog_)

Τον Μάιο ο Λευκός Οίκος διοργάνωσε επίσης μία Instagram Live συζήτηση μεταξύ του Dr. Fauci και του Γιουτζένιο Ντέρμπεζ ενός Μεξικανού ηθοποιού με 16 εκατομμύρια ακολούθους, ο οποίος είναι ανοικτά διστακτικός για τα εμβόλια. 

Κατά τη διάρκεια της 37λεπτης συζήτησης ο Ντέρμπεζ ήταν εξ αρχής ενάντια στα εμβόλια: «Τι θα γίνει αν το κάνω και δεν με προστατεύσει από τη νέα μετάλλαξη;», ρώτησε τον Δρα Φάουτσι:

Ο τελευταίος παραδέχθηκε ότι τα εμβόλια μπορεί να μην προστατεύουν πλήρως από τις μεταλλάξεις, αλλά παραμένουν πολύ καλά από το να σε προστατεύουν από τη σοβαρή νόσηση».

Λόγος πρώτος…

Η Ζάιλερ είχε και αυτή μία online συζήτηση με τον Δρα Fauci, με σκοπό να καταρρίψει το μύθο ότι τα εμβόλια προκαλούν στείρωση

Έκτοτε η αρνητική απάντηση του Φάουτσι ταξιδεύει στους λογαριασμούς της Ζάιλερ στο Instagram και YouTube. H ίδια δε σε ένα βίντεο διάρκειας 47 δευτερολέπτων μιλά απευθείας στην κάμερα καταγρόφντας τους λόγους για τους οποίους εμβολιάστηκε: 
«Λόγος πρώτος, εξηγεί: Μπορείς να πάς όπου θέλεις»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή