ΗΠΑ: Επετεύχθη ο στόχος Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων

ΗΠΑ: Επετεύχθη ο στόχος Μπάιντεν για εμβολιασμό του 70% των ενηλίκων

Οι ΗΠΑ πέτυχαν τελικά τη Δευτέρα τον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στο 70% των Αμερικανών ενηλίκων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ πέτυχαν τελικά τη Δευτέρα τον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19 στο 70% των Αμερικανών ενηλίκων-έναν μήνα αργότερα και εν μέσω μιας σφοδρής έξαρσης στα κρούσματα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα που οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε νέους κανόνες για τη χρήση μάσκας και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η Λουιζιάνα διέταξε σχεδόν όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και μη, να φορούν ξανά μάσκες σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των κολεγίων. Και άλλες πόλεις κινήθηκαν με παρόμοιο τρόπο για να επαναφέρουν τα μέτρα προφύλαξης ώστε να αντιμετωπίσουν μια κρίση που ευθύνεται για την ταχέως διαδεδομένη μετάλλαξη και την επίμονη αντίσταση στη λήψη του εμβολίου.

Ο Μπάιντεν είχε θέσει σαν στόχο εμβολιασμού το 70% έως τις 4 Ιουλίου. Αυτός ο αριθμός ήταν το χαμηλότερο ποσοστό που απαιτείτο αρχικά από την κυβέρνηση για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης. Ωστόσο, αυτό έχει πλέον καταστεί ανεπαρκές λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η οποία επέτρεψε στον ιό να επανέλθει.

Δεν πραγματοποιήθηκε καμία γιορτή στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, ούτε ορίστηκε ένας νέος στόχος, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκεπτικισμό και την εχθρότητα απέναντι στο εμβόλιο, ειδικά στο Νότο και σε άλλες αγροτικές και συντηρητικές περιοχές.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιτύχει τον άλλο στόχο της κυβέρνησης να εμβολιάσει πλήρως 165 εκατομμύρια Αμερικανούς ενήλικες έως τις 4 Ιουλίου, καθώς περίπου 8,5 εκατομμύρια (από τους 165 εκατ.) παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τα νέα κρούσματα ημερησίως στις ΗΠΑ έχουν εξαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα και ανέρχονται κατά μέσο όρο σε σχεδόν 80.000, έναν αριθμό που δεν έχει καταγραφεί από τα μέσα Φεβρουαρίου. Όσο για τους ημερήσιους θανάτους, αυξήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από 259 κατά μέσο όρο σε 360.

Η έξαρση οδήγησε πολιτείες και πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ να κάνουν βήματα πίσω, λίγες εβδομάδες αφότου φαινόταν ότι η χώρα επρόκειτο να ζήσει ένα σχεδόν κανονικό καλοκαίρι.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Σαν Φρανσίσκο και έξι άλλες κομητείες του Bay Area ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι επαναφέρουν την απαίτηση όλοι – εμβολιασμένοι ή μη – να φορούν μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης και στις συγκοινωνίες θα πρέπει να εμβολιαστούν ή να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίες εξετάσεις. Ωστόσο, δεν επέβαλε τη χρήση μάσκας ή τον εμβολιασμό στο ευρύ κοινό, λέγοντας ότι δεν έχει τη νομική εξουσία να το κάνει.

Ο δήμαρχος του Ντένβερ είπε ότι θα απαιτήσει από αστυνομικούς, πυροσβέστες και ορισμένους άλλους υπαλλήλους του δήμου να εμβολιαστούν, μαζί με τους εργαζόμενους σε σχολεία, γηροκομεία, νοσοκομεία και φυλακές.

Τα δημόσια κολέγια και τα πανεπιστήμια της Μινεσότα θα απαιτούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού. Το Νιου Τζέρσεϊ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι σε κρατικά γηροκομεία, ψυχιατρικά νοσοκομεία και άλλα τέτοια ιδρύματα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε εξετάσεις.

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή