Επίθεση σε τάνκερ: Γιγαντώνεται ο πόλεμος σκιών

Επίθεση σε τάνκερ: Γιγαντώνεται ο πόλεμος σκιών

Ισραήλ, Βρετανία και ΗΠΑ αποδίδουν στο Ιράν τη φονική επίθεση σε τάνκερ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Ιράν θεωρούν υπεύθυνο το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον για την επίθεση εναντίον πετρελαιοφόρου πλοίου, που προκάλεσε τον θάνατο δύο ναυτικών, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια «παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Το τάνκερ «Mercer Street», το οποίο διαχειρίζεται ισραηλινή εταιρεία, δέχθηκε επίθεση στα ανοικτά του Ομάν την Πέμπτη, ενώ ένας Βρετανός και ένας Ρουμάνος, μέλη του πληρώματος, σκοτώθηκαν. Οι κατηγορίες Βρετανίας και ΗΠΑ κατά του Ιράν ακολούθησαν τις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ανέφερε την Κυριακή ότι υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή του Ιράν στην επίθεση. «Γνωρίζουμε πώς να στείλουμε μήνυμα στο Ιράν με τον δικό μας τρόπο», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, με την Τεχεράνη να απορρίπτει τις αιτιάσεις του Τελ Αβίβ ως αβάσιμες. Σε χθεσινές τους δηλώσεις, αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Τεχεράνης προειδοποίησαν ότι κάθε ενέργεια της Βρετανίας, των ΗΠΑ ή του Ισραήλ σε απάντηση της επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος drone κατά του δεξαμενόπλοιου «θα οδηγήσει σε αυστηρά και αποφασιστικά αντίποινα». 

Η επίθεση κατά του «Mercer Street» αποτελεί την πιο πρόσφατη αφορμή για όξυνση της έντασης στον ακήρυχτο «πόλεμο σκιών» μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το δίκτυο του BBC. Εδώ και μήνες, πολλές επιθέσεις έχουν σημειωθεί με στόχο ισραηλινά, αλλά και ιρανικά εμπορικά πλοία, αν και οι ανθρώπινες απώλειες υπήρξαν σπάνιες.

Επίθεση σε τάνκερ: Γιγαντώνεται ο πόλεμος σκιών-1
Caption

Σε ανακοίνωσή του την Κυριακή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ραμπ ανέφερε ότι το Λονδίνο πιστεύει πως το Ιράν χρησιμοποίησε ένα ή και περισσότερα drones στην επίθεση εναντίον του δεξαμενόπλοιου, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια εσκεμμένη, στοχευμένη και προκλητική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ομόλογός του, Αντονι Μπλίνκεν, είπε ότι η Ουάσιγκτον «είναι αρκούντως σίγουρη ότι το Ιράν είναι υπεύθυνο για την επίθεση», υπογραμμίζοντας ότι «θα ακολουθήσει η ανάλογη απάντηση». Διάβημα διαμαρτυρίας υπέβαλε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών στον Ιρανό πρεσβευτή στο Λονδίνο.

Απαντώντας στις απειλητικές δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαέντ Χατιπζαντέχ, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη: «Το σιωνιστικό καθεστώς είναι αυτό που έχει σπείρει την ανασφάλεια, την τρομοκρατία και τη βία. Το Ισραήλ να πάψει αμέσως να εξαπολύει αβάσιμες κατηγορίες. Οποιος σπείρει ανέμους, θερίζει θύελλες».

Η όξυνση στον Περσικό κόλπο συμπίπτει με τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης στη Βιέννη για την αναβίωση της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Τα κράτη της Δύσης εκφράζουν υποψίες ότι η Τεχεράνη συνεχίζει τις προσπάθειες κατασκευής λειτουργικού πυρηνικού όπλου, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή