ΚΟΣΜΟΣ

Pfizer και Moderna: Γιατί αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων στα συμβόλαια με την Ε.Ε.

Η αύξηση στις τιμές των εμβολίων των Pfizer και Moderna πυροδοτεί ένα νέο γύρο συζητήσεων

Pfizer και Moderna: Γιατί αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων στα συμβόλαια με την Ε.Ε.

Η αύξηση στις τιμές των εμβολίων των Pfizer και Moderna, μετά την αποκάλυψη των συμβολαίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τους FT, πυροδοτεί ένα νέο γύρο συζητήσεων σχετικά με την εμβολιαστική εκστρατεία και τις κινήσεις των Βρυξελλών.

Η νέα τιμή του εμβολίου της Pfizer ανέβηκε από τα 15,5 ευρώ στα 19,5, ενώ η τιμή του εμβολίου της Moderna έφτασε τα 25,5 ευρώ ανά δόση από τα 19 ευρώ στη προηγούμενη συμφωνία.

Αλλαγή δεδομένων

Μια πρώτη απάντηση από Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι ότι η Ε.Ε. συμφώνησε να πληρώσει κάτι παραπάνω τις φαρμακευτικές εταιρείες διότι θέτει αυστηρότερους όρους, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Στεφάν Μπον, ανέφερε ότι Pfizer και Moderna θα αυξήσουν την τιμή των εμβολίων κατά της Covid  γιατί θα τα έχουν προσαρμόσει στις παραλλαγές του ιού.

Όπως αναφέρει το Reuters, η νέα υψηλότερη τιμή είναι μικρότερη από ό,τι οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να πληρώσουν στην τελευταία τους παραγγελία τον Ιούλιο, ενώ η τιμή του εμβολίου της Moderna εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλαφόν των 25-37 δολ. ανά δόση που είχε υποδείξει η εταιρεία πέρυσι. Ωστόσο, η Pfizer/ BioNTech είχαν προαναγγείλει το περασμένο έτος χαμηλότερες τιμές για συμφωνίες μεγαλύτερου όγκου.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με τις αρχικές συμφωνίες, ενώ τόνισαν ότι η αξία των εμβολίων αυξήθηκε, αφότου προέκυψαν στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους και τον θετικό αντίκτυπο που είχαν στην ανάκαμψη της οικονομίας. «Αρκετοί παράγοντες έπαιξαν ρόλο», πρόσθεσαν.

Η δύναμη της διαπραγμάτευσης

Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση, αλλά τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson, αντιμετώπισαν περιορισμούς στη χρήση τους στην ΕΕ λόγω ανησυχιών ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος.

Αυτοί οι δύο κατασκευαστές αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα στις παραδόσεις δόσεων, με την AstraZeneca να οδηγείται σε νομικές προκλήσεις από την ΕΕ.

Ενώ η διαπραγματευτική δύναμη της Pfizer/BioNTech και της Moderna έχει αυξηθεί, πιθανές πρόσθετες απαιτήσεις της ΕΕ, μπορεί να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος κατασκευής και παράδοσης των εμβολίων.

Ουδέν σχόλιο

Εκπρόσωπος της Pfizer αρνήθηκε να σχολιάσει τις τιμές στην Ευρώπη, αλλά είπε ότι η τελευταία σύμβαση με την ΕΕ ήταν διαφορετική από την αρχική, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων που αφορούσαν την παραγωγή και την παράδοση.

Η Moderna δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία συντονίζει τις διαπραγματεύσεις, αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα των FT, επικαλούμενη ρήτρες εμπιστευτικότητας.

«Είναι εύκολο να επικρίνεις την ΕΕ επειδή ξοδεύει λίγα ή επειδή ξοδεύει πάρα πολλά», δήλωσε η Giovanna De Maio, συνεργάτης στο Brookings Institution. «Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο περίπλοκη και ίσως είναι σωστό να δοθεί προτεραιότητα στην πρόσβαση στα εμβόλια και όχι στο κόστος, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο εξαπλώνεται η μετάλλαξη Δέλτα».

Υψηλότερο κόστος στις ΗΠΑ

Η Pfizer δήλωσε ότι οι υψηλότερες τιμές στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για την παραγωγή, τη συσκευασία και την παράδοση νέων σκευασμάτων, καθώς και το επιπλέον κόστος για την παραγωγή μικρότερων μεγεθών συσκευασίας που ταιριάζουν σε «μεμονωμένα σημεία παρόχων, συμπεριλαμβανομένων των παιδίατρων».

Εμφάνιση μεταλλάξεων

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις πρώτες συμβάσεις είναι η εμφάνιση νέων στελεχών του ιού και η σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αρνηθούν να αγοράσουν εμβόλια που δεν προστατεύουν από παραλλαγές, ενώ οι εταιρείες αναμένεται να προσαρμόσουν γρήγορα τα σκευάσματά τους, ενδεχομένως με σημαντικό κόστος.

Τελευταίες ειδήσεις