Μία ημέρα μετά την πολύκροτη υπόθεση της σπρίντερ Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία ζήτησε προστασία από τις Αρχές του Τόκιο για να αποφύγει τη βίαιη επιστροφή της στη Λευκορωσία, το καθεστώς του Μινσκ επανέρχεται στην πρώτη γραμμή της αρνητικής, διεθνούς δημοσιότητας λόγω του μυστηριώδους θανάτου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε καταφύγει στο Κίεβο της Ουκρανίας.
Ο 26χρονος Βιτάλι Σισόβ, επικεφαλής μη κυβερνητικής οργάνωσης, η οποία στηρίζει ομοεθνείς του που καταφεύγουν στην Ουκρανία για να αποφύγουν τις διώξεις του καθεστώτος Λουκασένκο, βρέθηκε απαγχονισμένος σε δημόσιο πάρκο, κοντά στην κατοικία του, στο Κίεβο. Οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο νεκρός έφερε εκδορές στη μύτη και στο γόνατο, προσθέτοντας ότι έχει ανοίξει έρευνα για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για αυτοκτονία ή για έγκλημα, σκηνοθετημένο με τρόπο ώστε να δίνει την εντύπωση της αυτοκτονίας.
Οπως έγινε γνωστό, ο Σισόβ είχε αποχωρήσει από την κατοικία του γύρω στις 9 το πρωί για να κάνει τζόκινγκ, από το οποίο δεν επέστρεψε ποτέ. Ανήσυχη για την εξαφάνισή του, η σύντροφός του ειδοποίησε τις Αρχές. Ο Σισόβ εγκαταστάθηκε στο Κίεβο το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, αφού προηγουμένως είχε συμμετάσχει ενεργά στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εναντίον της αμφισβητούμενης επανεκλογής του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Hταν διευθυντής της οργάνωσης «Το σπίτι της Λευκορωσίας στην Ουκρανία», η οποία βοηθάει τους Λευκορώσους πολιτικούς πρόσφυγες να βρουν κατάλυμα και δουλειά, ενώ τους παρέχει και νομική υποστήριξη.
«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι ακόμη και εκείνοι που εγκαταλείπουν τη Λευκορωσία δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς», δήλωσε η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια με αφορμή τον θάνατο του ακτιβιστή, λίγο πριν συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην αντιπολίτευση της Λευκορωσίας.
Περισσότερο κατηγορηματική ήταν η τοποθέτηση της οργάνωσης του θανόντος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια σχεδιασμένη από τους “τσεκιστές” (υπηρεσίες ασφαλείας) επιχείρηση για την εξόντωση ενός πραγματικά επικίνδυνου για το καθεστώς ανθρώπου», κατήγγειλε «Το σπίτι της Λευκορωσίας στην Ουκρανία». Συνεργάτες του εκλιπόντος ανέφεραν ότι ο Σισόβ αισθανόταν πως βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση και είχε δεχθεί απειλές, γεγονότα για τα οποία είχαν ενημερωθεί οι ουκρανικές αρχές. Ωστόσο, ο διευθυντής της ουκρανικής Αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση αυτού του είδους, ούτε εντοπίστηκαν από τις Αρχές ενδείξεις περί παρακολούθησης του ακτιβιστή από ξένους πράκτορες.
Στο μεταξύ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ανακοίνωσε χθες ότι περιμένει έκθεση της αποστολής της Λευκορωσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για την υπόθεση της Κριστίνα Τσιμανούσκαγια. Η 24χρονη σπρίντερ κατήγγειλε, μία ημέρα νωρίτερα, ότι εξαναγκάστηκε να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μεταφέρθηκε παρά τη θέλησή της στο αεροδρόμιο για να επιστρέψει στην πατρίδα της. Εκεί ζήτησε την προστασία των ιαπωνικών αρχών και πολιτικό άσυλο από την Πολωνία, η οποία της χορήγησε ανθρωπιστική βίζα. Προηγουμένως, η Τσιμανούσκαγια είχε ασκήσει κριτική στους επικεφαλής της αποστολής για αυθαίρετες, τραγελαφικές επιλογές. Εκπρόσωπος της ΔΟΕ μίλησε χθες δύο φορές με την Τσιμανούσκαγια, η οποία αναμένεται να ταξιδέψει σήμερα στην Πολωνία.