«Τέχνη» από τους Νεάντερταλ

«Τέχνη» από τους Νεάντερταλ

Σε επανεξέταση της φύσης των «εξαδέλφων» του σύγχρονου ανθρώπου οδηγούν σπηλαιογραφίες στην Ισπανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΛΑΓΑ. Ανθρωποι του Νεάντερταλ ήταν αυτοί που χάραξαν σημάδια και έβαψαν με κόκκινη μπογιά θόλο σταλαγμιτών ύψους 100 μέτρων πριν από 60.000 χρόνια σε σπήλαιο της νότιας Ισπανίας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι μπογιές χρώματος κόκκινου και ώχρας τοποθετήθηκαν εκεί με ρίψη από τουλάχιστον δύο μέτρα μακριά, ενώ ο άγνωστος καλλιτέχνης φέρεται να χρησιμοποίησε και το στόμα του, εκτοξεύοντας το χρώμα σε τοίχο του σπηλαίου, 20.000 χρόνια πριν από την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου Homo sapiens στην Ευρώπη. Κάποιοι ειδικοί αμφισβητούν όμως το πόρισμα της νέας μελέτης, επισημαίνοντας ότι τα κόκκινα σημάδια ενδέχεται να σχηματίστηκαν από χημική αντίδραση του πετρώματος στο σπήλαιο Κουέβα ντε Αρδάλες.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PNAS, υποστηρίζει ότι τα ίδια χρώματα εντοπίσθηκαν σε άλλα τρία σπήλαια στην Ιβηρική χερσόνησο. Η συγκέντρωση των συγκεκριμένων χρωμάτων στο σημείο αυτό του σπηλαίου Κουέβα ντε Αρδάλες ξεχωρίζει εξαιτίας της σπανιότητας αλλά και της παράξενης υφής των χρωμάτων, που πρέπει να προήλθαν από άλλη περιοχή.

Η νέα ανάλυση των δεδομένων, που συμπεριέλαβε ακριβέστερη χρονολόγηση του ευρήματος, δείχνει ότι οι σπηλαιογραφίες αυτές είναι περίπου 65.000 χρόνων. Το παλαιολιθικό αυτό έργο τέχνης, όπως αναφέρει η μελέτη, πρέπει να δημιουργήθηκε από ανθρώπους του Νεάντερταλ, «εξαδέλφους» του σύγχρονου ανθρώπου, οι οποίοι ήταν οι μοναδικοί κάτοικοι της Ευρώπης την περίοδο εκείνη. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι το χρώμα τοποθετήθηκε στο σημείο σε διαφορετικούς χρόνους, με την απόκλιση μεταξύ των στρώσεων να ξεπερνά τις 10.000 χρόνια. Αυτό δείχνει ότι πολλές γενιές Νεάντερταλ επέστρεφαν συστηματικά στο σπήλαιο κοντά στη Μάλαγα της Ισπανίας για να ζωγραφίσουν τους τοίχους, ίσως στο πλαίσιο τελετής.

Οι συντάκτες της μελέτης υποστηρίζουν ότι, αν και οι συγκεκριμένες σπηλαιογραφίες δεν μπορούν να θεωρηθούν «τέχνη», αποδεικνύουν ότι οι Νεάντερταλ διέθεταν μεγαλύτερες διανοητικές και κοινωνικές ικανότητες σε σχέση με τις μέχρι στιγμής αντιλήψεις. Οι κόκκινες σπηλαιογραφίες αποκαλύπτουν τις «γραφικές συμπεριφορές» των δημιουργών τους, κωδικοποιώντας την καθημερινότητα της κοινότητας με απλά χρώματα.

Το σπήλαιο της Κουέβα ντε Αρδάλες ανακαλύφθηκε το 1821, μετά την αποκάλυψη κρυφής εισόδου ύστερα από σεισμό στην περιοχή της Μάλαγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή