Μάχη πολιτικής επιβίωσης δίνει ο Κουόμο

Μάχη πολιτικής επιβίωσης δίνει ο Κουόμο

Αρνείται να παραιτηθεί, κόντρα στις προτροπές Μπάιντεν και Πελόσι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη στο συνήθως αλάνθαστο ένστικτό του, στους προσεκτικούς υπολογισμούς και στον διάσημο πατέρα και προκάτοχό του, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, υπήρξε για πολλά χρόνια υπολογίσιμη δύναμη στο Δημοκρατικό Κόμμα της πολιτείας. Σήμερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν τον καλεί να παραιτηθεί.

Ο Κουόμο αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή για την πολιτική του σταδιοδρομία, μετά τη δημοσιοποίηση πορίσματος-καταπέλτη, το οποίο επιβεβαιώνει τις καταγγελίες 11 γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση από τον ίδιο. Μέσα σε λίγες μόλις ώρες, ο πάλαι ποτέ κραταιός κυβερνήτης είχε χάσει την υποστήριξη κρίσιμων συμμάχων, οι οποίοι τηρούσαν στάση αναμονής ενόψει του πορίσματος, ενώ οι φιλοδοξίες του για τέταρτη θητεία έμοιαζαν πια ανέφικτες. 

Αγνωστο παραμένει ακόμη πώς θα αντιδράσει το κοινό στο πόρισμα του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας. Εφόσον ο Κουόμο επιμένει να μην παραιτείται, το μέλλον του θα καθορίσει η Βουλή της πολιτείας, η οποία εγκαινίασε ήδη πρόταση καθαίρεσης. Τα πράγματα μπορεί να κινηθούν πολύ γρήγορα. Μέσα σε ένα μήνα, η έρευνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και η πρόταση μομφής να τεθεί σε ψηφοφορία. Η δίκη του κυβερνήτη στην πολιτειακή Γερουσία μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Η πτώση του Κουόμο έχει ήδη λύσει τις γλώσσες. Βουλευτές, οι οποίοι φοβούνταν μέχρι σήμερα να επικρίνουν τον κυβερνήτη, γνωρίζοντας τη ροπή του προς την εκδίκηση, ζητούν την παραίτησή του. Κρισιμότερη για τον Κουόμο υπήρξε η σαφής τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν, στενού φίλου της οικογένειας Κουόμο, αλλά και της προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, που τον κάλεσαν να παραιτηθεί.

Ο Κουόμο έμοιαζε, όμως, αποφασισμένος να προωθήσει αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο τα πειστήρια της έρευνας είναι κατασκευασμένα και οι μαρτυρίες των θυμάτων αναξιόπιστες. Σε εμφάνισή του ενώπιον δημοσιογράφων την Τρίτη, ο κυβερνήτης προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως μέλος προηγούμενης γενιάς, η οποία διατηρεί διαφορετικές αντιλήψεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Τοξικό περιβάλλον

Οι αποδεδειγμένες πλέον καταγγελίες των 11 θυμάτων του, όμως, παρουσιάζουν ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο οι χειρονομίες και τα σεξουαλικά υπονοούμενα ήταν αποδεκτά, ενώ ένα από τα θύματα απέδειξε ότι ο Κουόμο και οι συνεργάτες του την εκδικήθηκαν επαγγελματικά μετά τις αποκαλύψεις της.

Στην τουλάχιστον παράξενη συνέντευξη Τύπου, ο Κουόμο προέβαλε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να αγκαλιάζει και να φιλάει δεκάδες διασημότητες, όπως τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί ως εκδηλωτικός άνθρωπος, που «αποπνέει ζεστασιά», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή