Το Μεξικό μηνύει οπλοβιομηχανίες των ΗΠΑ

Το Μεξικό μηνύει οπλοβιομηχανίες των ΗΠΑ

Η αγωγή γίνεται για «απερίσκεπτες» επιχειρηματικές πρακτικές έναντι των καρτέλ βίας και ζητείται αποζημίωση 10 δισ. δολ.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Το Μεξικό κατέθεσε αγωγή εναντίον αμερικανικών εταιρειών όπλων στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ προχθές, κατηγορώντας τις για απερίσκεπτες επιχειρηματικές πρακτικές που πλημμυρίζουν με παράνομα όπλα τα βίαια μεξικανικά καρτέλ ναρκωτικών και οδηγούν σε χιλιάδες νεκρούς. Στην αγωγή αναφέρεται ότι μονάδες των Smith & Wesson (SWBI.O), Barrett Firearms, Colt’s Manufacturing Company, Glock Inc, Sturm, Ruger & Co και άλλων γνώριζαν ότι οι επιχειρηματικές πρακτικές τους ενθάρρυναν την παράνομη διακίνηση όπλων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές γνωστές ένοπλες συγκρούσεις.

«Ποιος είναι ο στόχος; Οι εν λόγω εταιρείες να αποζημιώσουν την κυβέρνηση του Μεξικού για τη ζημιά που προκάλεσαν οι πρακτικές τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρ σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με την αγωγή που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης. Η αγωγή είναι ένα από τα πιο τολμηρά βήματα που έλαβε ποτέ το Μεξικό για να ασκήσει πίεση στην οπλοβιομηχανία των ΗΠΑ, την οποία οι Μεξικανοί ηγέτες κατηγορούν εδώ και χρόνια ότι τροφοδοτεί τη βία των συμμοριών. Μεξικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βάσει της αγωγής ζητείται αποζημίωση περίπου 10 δισ. δολαρίων. Οι εταιρείες πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις επιβλαβείς πρακτικές τους, είπε ο Εμπράρ, σημειώνοντας ότι το δικαστήριο θα αποφασίσει ποιες αποζημιώσεις πρέπει να πληρωθούν. 

Η θέση του NSSF

Το Εθνικό Ιδρυμα Σκοποβολής (NSSF) των ΗΠΑ απέρριψε τους ισχυρισμούς του Μεξικού ότι οι Αμερικανοί κατασκευαστές ήταν αμελείς. «Η μεξικανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το ανεξέλεγκτο έγκλημα και τη διαφθορά εντός των συνόρων της», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος του NSSF Λόρενς Κιν. «Τα καρτέλ χρησιμοποιούν όπλα που μεταφέρονται παράνομα στο Μεξικό ή εκλάπησαν από τον μεξικανικό στρατό και τις αρχές επιβολής του νόμου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή