ΑΕΙ των ΗΠΑ σε «μαύρη» λίστα της Ρωσίας

ΑΕΙ των ΗΠΑ σε «μαύρη» λίστα της Ρωσίας

Απαγόρευσε τη δραστηριότητα του Bard College στο έδαφός της

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πανεπιστήμιο Bard College, θεωρούμενο ως ένα από τα καλύτερα των ΗΠΑ, βρίσκεται στην παράξενη θέση να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στη ρωσική κυβέρνηση. Το μικρό πανεπιστήμιο των 2.500 φοιτητών, σε βουκολική τοποθεσία στις όχθες του ποταμού Χάντσον βόρεια της Νέας Υόρκης, προσπαθεί να προσφύγει κατά της απόφασης της Ρωσίας να το τοποθετήσει σε λίστα «ανεπιθύμητων» οργανισμών, εκδιώκοντας ουσιαστικά το εκπαιδευτικό ίδρυμα, αφού υποχρεούται να διακόψει τη συνεργασία του με πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Ο χαρακτηρισμός καθιστά εγκληματική ενέργεια κάθε σχέση ρωσικού ιδρύματος με το Bard.

Ο πρόεδρος του Bard Λίον Μπότσταϊν ανέφερε ότι προσπαθεί να διασώσει το πρόγραμμα, έχοντας επιστρατεύσει κάθε του πολιτική επαφή. «Αν η απόφαση δεν αποσυρθεί, θα έχει μεγάλες συνέπειες σε κάθε μελλοντική επιστημονική, πολιτιστική ή εκπαιδευτική συνεργασία. Το Bard αδικήθηκε, δεν υπήρξε η παραμικρή παραβίαση των κανόνων», λέει ο δρ Μπότσταϊν.

Ενα πιθανό αίτιο για την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης είναι η μακροχρόνια και στενή σχέση του πανεπιστημιακού ιδρύματος με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Ο ουγγρικής καταγωγής Αμερικανός μεγιστάνας, που προσέφερε φέτος δωρεά 500 εκατ. δολαρίων στο Bard, αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στη Ρωσία, ενώ οι έντονες αντιδράσεις εναντίον του οδήγησαν το 2019 στη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης από τη Βουδαπέστη στη Βιέννη. Ο αντιπρόεδρος του Bard Τζόναθαν Μπέκερ εκτιμά ότι η σχέση του Bard με τον Σόρος είναι ένας παράγοντας, αλλά όχι ο σημαντικότερος, της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι πίσω από αυτήν κρύβεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. «Η ανακοίνωση για το Bard πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν και την αναγγελία νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας», λέει ο δρ Μπέκερ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τη μεριά του, αποπειράθηκε να πείσει τη ρωσική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της, χαρακτηρίζοντάς τη «ατυχή και λυπηρή». Ο πρώην ειδικός των αμερικανορωσικών σχέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικλ Κίματζ, λέει ότι η απόφαση για το Bard στέλνει σαφές μήνυμα προς κάθε Αμερικανό πανεπιστημιακό στη Ρωσία. 

Το 2014 η ρωσική κυβέρνηση αποσύρθηκε από πρόγραμμα εκπαιδευτικών ανταλλαγών με τις ΗΠΑ, μετά την αίτηση που κατέθεσε Ρώσος μαθητής λυκείου για πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Πιο πρόσφατα, η μείωση προσωπικού στα προξενεία των ΗΠΑ έχει καταστήσει δυσκολότερη την απόκτηση αμερικανικής βίζας από Ρώσους φοιτητές.

Η καχυποψία έχει ενταθεί και στις ΗΠΑ. Το 2019, πρόγραμμα πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δέχθηκε επικρίσεις ως υπερβολικά ανεκτικό απέναντι στη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος πρέσβης Ανατόλι Αντόνοφ κατηγόρησε τα αμερικανικά ΜΜΕ για «ρωσοφοβία». Πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια δημιούργησαν εκπαιδευτικά προγράμματα στη Ρωσία, αν και ορισμένα από αυτά υποχρεώθηκαν να κλείσουν τα τελευταία χρόνια, με τους υπευθύνους να κάνουν λόγο για ασαφείς «ανησυχίες ασφαλείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή