Αφγανιστάν: Πέντε μεγάλες πόλεις στα χέρια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Πέντε μεγάλες πόλεις στα χέρια των Ταλιμπάν

Οι αντάρτες μαχητές του Αφγανιστάν κατέλαβαν και τη Σαρ-ε Πουλ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία πρωτεύουσα επαρχίας του Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν νωρίς τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας την πέμπτη πτώση πόλης λόγω επίθεσης μαχητών, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από τη χώρα. Σύμφωνα με τον Μοχάμαντ Νουρ Ραχμάνι, επικεφαλής του συμβουλίου της βόρειας επαρχίας Σαρ-ε Πουλ, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την ομώνυμη πρωτεύουσα μετά μια εβδομάδα αντίστασης των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, με τις κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν πλέον αποσυρθεί πλήρως από την επαρχία.

Επειτα από την κυριαρχία τους σε μεγάλες εκτάσεις γης στην αγροτική ύπαιθρο της χώρας, οι Ταλιμπάν στρέφουν πλέον τις δυνάμεις τους στις πρωτεύουσες των επαρχιών, καθώς και σε εκστρατείες δολοφονιών στην Καμπούλ με στόχο ανώτατα κυβερνητικά στελέχη. Πέρα από τη Σαρ-ε Πουλ, οι μαχητές έχουν πλέον τον έλεγχο των βορειοδυτικών επαρχιακών πρωτευουσών της Ζαράντζ, του Σιμπιργκάν και του Ταλογκάν, ενώ την Κυριακή η σημαία των Ταλιμπάν κυμάτισε πάνω από την κεντρική πλατεία της πόλης Κουντούζ. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, με πληθυσμό άνω των 340.000 κατοίκων, η οποία για χρόνια αποτελούσε μία από τις βασικότερες περιοχές υπεράσπισης των δυτικών στρατευμάτων απέναντι στους αντάρτες μαχητές.

Οι σαρωτικές επιθέσεις των Ταλιμπάν λαμβάνουν χώρα παρά τις καταδίκες και προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Εθνών πως μια στρατιωτική νίκη και κατάληψη από τους μαχητές δεν θα αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Προς το παρόν, οι Ταλιμπάν φαίνεται επίσης να αγνοούν τις εκκλήσεις για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναζωπύρωση των μακροχρόνιων ειρηνευτικών συνομιλιών με την αφγανική κυβέρνηση. Παράλληλα, τη Δευτέρα η UNICEF δήλωσε σοκαρισμένη από τον αυξανόμενο αριθμό αμάχων θυμάτων εν μέσω της κλιμακούμενης βίας στο Αφγανιστάν, επιβεβαιώνοντας πως τις τελευταίες τρεις ημέρες τουλάχιστον 27 παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες επαρχίες της χώρας. «Τέτοιες θηριωδίες αποτελούν απόδειξη της βαναυσότητας που κυριαρχεί στο Αφγανιστάν», ανέφερε χαρακτηριστικά η υπηρεσία, υπογραμμίζοντας με ανησυχία και το φαινόμενο αυξημένης στρατολόγησης ανηλίκων από ένοπλες ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή