ΜΙΝΣΚ. Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη νίκη του στις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2020, τις οποίες η Δύση χαρακτήρισε αναξιόπιστες.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Λουκασένκο, που κατέχει την εξουσία από το 1994, επέμεινε ότι οι περυσινές εκλογές –όπως και η νίκη του σ’ αυτές– υπήρξαν άμεμπτες, ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για σχεδιασμό πραξικοπήματος. Αρνήθηκε επίσης κάθε ανάμειξη της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της χώρας του, της KGB, στον θάνατο του 26χρονου αντικαθεστωτικού ακτιβιστή Βιτάλι Σίσοφ, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος σε πάρκο του Κιέβου την περασμένη εβδομάδα.
«Ο Σίσοφ ήταν ανύπαρκτος για εμάς. Εχουμε πολλούς με τους οποίους πρέπει να ασχοληθούμε, πέρα από τον Σίσοφ, ο θάνατος του οποίου μας δημιούργησε σοβαρά προβλήματα με την Ουκρανία», είπε ο Λουκασένκο. Ο Λευκορώσος πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την αθλήτρια του στίβου Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία κατήγγειλε ότι μέλη της εθνικής ομάδας προσπάθησαν να την επιβιβάσουν διά της βίας σε πτήση για το Μινσκ από το Τόκιο. Ο Λουκασένκο χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» από τη Βαρσοβία την αθλήτρια. Η Τσιμανούσκαγια εξασφάλισε πολιτικό άσυλο στην Πολωνία.
Ο Λουκασένκο, που υποστηρίζει ότι κέρδισε τις εκλογές με 80% των ψήφων, δεσμεύθηκε να αντισταθεί στις δυτικές πιέσεις και τις απαιτήσεις των διαδηλωτών εναντίον του. «Κάποιοι είχαμε ετοιμαστεί για διαφανείς και δίκαιες εκλογές, ενώ άλλοι εξύφαιναν σχέδια πραξικοπήματος», είπε αναφερόμενος στην ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η οποία ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία. Τη στήριξή τους στην Τιχανόφσκαγια και την πεποίθησή τους ότι αυτή είναι η πραγματική νικήτρια των περυσινών εκλογών έχουν εκφράσει πολλοί ηγέτες της Δύσης, όπως ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπόρις Τζόνσον. Ο Αμερικανός πρόεδρος επρόκειτο να υποβάλει χθες πρόσθετες κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας.
Οι δυνάμεις ασφαλείας του Μινσκ έχουν θέσει υπό κράτηση χιλιάδες πολίτες μετά το ξέσπασμα κύματος διαμαρτυρίας, που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας. Σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, στις φυλακές κρατούνται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 600 συλληφθέντες σε διαδηλώσεις και αντικαθεστωτικοί.