Διάστημα: Η Ευρώπη περιτριγυρίζει και την Αφροδίτη

Διάστημα: Η Ευρώπη περιτριγυρίζει και την Αφροδίτη

Δύο διαστημικές βολίδες της ESA θα μελετήσουν τη «θεά της ομορφιάς»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο διαστημικές βολίδες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) πραγματοποιούν από χθες πτήσεις προσέγγισης της Αφροδίτης. Ο κοντινός μας πλανήτης δεν αποτελεί τον βασικό στόχο των δύο αποστολών, αλλά κρίθηκε σκόπιμο τα διαστημόπλοια, που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος –το ένα θα μελετήσει τον Ερμή και το δεύτερο τους ηλιακούς πόλους– να κάνουν παρατηρήσεις και να συλλέξουν στοιχεία και από την Αφροδίτη.

Βέβαια, όπως ανακοίνωσε η ESA, παρότι θα υπάρχουν φωτογραφίες του εγχειρήματος, δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλής ευκρίνειας, καθώς τα διαστημόπλοια δεν διαθέτουν τέτοια υποδομή. Η κύρια κάμερα της πρώτης διαστημικής βολίδας, που πέρασε χθες, παραμένει διαρκώς στραμμένη προς τον Ηλιο, ενώ ο φακός της βασικής κάμερας της δεύτερης παρεμποδίζεται από τα διάφορα όργανα που θα αναπτυχθούν για τη μελέτη του Ερμή.

Χθες τη συμπαντική θεά της ομορφιάς πλησίασε η διαστημική βολίδα «Solar Οrbiter», που κατασκευάστηκε από την ΕSA σε συνεργασία με την αμερικανική NASA. Στόχος της προσέγγισης ήταν να χρησιμοποιηθεί  το βαρυτικό πεδίο του πλανήτη για την καλύτερη παρατήρηση των ηλιακών πόλων. Αργά σήμερα, θα περάσει δίπλα από την Αφροδίτη η διαστημική βολίδα «BepiColombo», προϊόν συνεργασίας της Ευρωπαϊκής και της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Αυτή η αποστολή θα χρησιμοποιήσει την έλξη της Αφροδίτης ως τροχοπέδη προκειμένου να κατευθυνθεί προς τον Ερμή, όπου θα τεθεί σε τροχιά το 2025. 

Την αναγκαιότητα του ελιγμού εξήγησε η επικεφαλής του προγράμματος Bepi Colombo, Ελσα Μοντανιόν. «Χωρίς την πτήση προσέγγισης, δεν θα καταφέρναμε να φτάσουμε τον στόχο μας. Η ενέργεια που απαιτείται ώστε να τεθεί η διαστημική βολίδα σε τροχιά γύρω από τον Ερμή θα ήταν απαγορευτικού κόστους όσον αφορά τα καύσιμα». Το «BepiColombo» θα δει τον Ερμή στις αρχές Οκτωβρίου, όταν θα πραγματοποιήσει την πρώτη από έξι προγραμματισμένες πτήσεις προσέγγισης. Αργότερα θα βρεθεί σε απόσταση 200 χλμ. από τον πλανήτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή