ΗΠΑ: Παραιτήθηκε πριν καθαιρεθεί ο Άντριου Κουόμο

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε πριν καθαιρεθεί ο Άντριου Κουόμο

Οι βαριές καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις στάθηκαν μοιραίες για τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τρομερή, για τη Νέα Υόρκη, άνοιξη του 2019, ο Αντριου Κουόμο πρόβαλε ως ηγέτης εθνικού διαμετρήματος. Στην καθημερινή ενημέρωση των συμπολιτών του για την πορεία της πανδημίας, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης εμφανιζόταν ως ο αντίποδας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: συγκροτημένος, πειστικός όταν τόνιζε την ανάγκη της μάσκας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, δυναμικός στον συντονισμό του τιτάνιου αγώνα των πολιτειακών αρχών. Πολλοί αναλυτές στοιχημάτιζαν ότι σύντομα θα διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, ιδέα με την οποία ερωτοτροπούσε, χωρίς επιτυχία, και ο πατέρας του, Μάριο Κουόμο, επίσης κυβερνήτης της πολιτείας τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Χθες, η καριέρα του 63χρονου πολιτικού τερματίστηκε με τον πιο άδοξο τρόπο. Εκών άκων, ο Κουόμο ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, ενώ Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί κινούσαν στο νομοθετικό σώμα της πολιτείας τη διαδικασία για την καθαίρεσή του. Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί του σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μπάιντεν, τον είχαν εγκαταλείψει από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση της εισαγγελίας, που τον ενοχοποιούσε για σεξουαλικές παρενοχλήσεις τουλάχιστον 11 γυναικών – φιλιά με το ζόρι, θωπείες στα στήθη και τους γλουτούς, εντελώς ανάρμοστα σεξιστικά σχόλια και τα τοιαύτα.

Στη δήλωση της παραίτησής του ο Κουόμο, απευθυνόμενος ειδικά στις τρεις κόρες του, επέμεινε να αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι αναγκάζεται να εγκαταλείψει το αξίωμά του «για να μπορέσει η πολιτειακή κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά της». Η παραίτηση θα ενεργοποιηθεί σε δύο εβδομάδες και το αξίωμά του θα παραλάβει η σημερινή αντικυβερνήτης, Κάθι Χότσουλ, από τα ανερχόμενα αστέρια των Δημοκρατικών.

Αλλά τα προβλήματά του δεν τελειώνουν εδώ. Στο προσεχές μέλλον ενδέχεται να αντιμετωπίσει δικαστικές διώξεις, όχι μόνο για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά και για τις καταγγελίες ότι υποβάθμιζε συστηματικά, με παραπλανητικά στοιχεία, τα θύματα του κορωνοϊού στα γηροκομεία της πολιτείας για να αποκρύψει τις ευθύνες του. Η σκληρή απομυθοποίηση έχει ακόμη δρόμο μπροστά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή