ΚΟΣΜΟΣ

Πίεση στην Κίνα για τους δύο Καναδούς

Την άμεση απελευθέρωση δύο καταδικασθέντων ομοεθνών του ζητάει από το Πεκίνο ο Τζάστιν Τριντό

Πίεση στην Κίνα για τους δύο Καναδούς

Ποινή φυλάκισης 11 χρόνων επέβαλε κινεζικό δικαστήριο στον Καναδό επιχειρηματία Μάικλ Σπάβορ, ο οποίος κρατείται από τις αρχές του 2018, καταδικάζοντάς τον για κατασκοπεία. Η ετυμηγορία σηματοδοτεί το πιο πρόσφατο περιστατικό μιας τεταμένης διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Κίνας και του Καναδά, την ίδια στιγμή που στο Βανκούβερ ολοκληρώνεται η δικαστική μάχη της έκδοσης της Μενγκ Ουανζού, ανώτατου στελέχους του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού Huawei. Επικριτές του κινεζικού καθεστώτος κάνουν λόγο για «διπλωματία της ομηρίας» από πλευράς του Πεκίνου, τόσο αναφορικά με την υπόθεση Σπάβορ όσο και για τη σύλληψη του πρώην Καναδού διπλωμάτη Μάικλ Κόβριγκ.

Επειτα από τη δικαστική απόφαση, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες έναντι του Πεκίνου, χαρακτηρίζοντας την καταδίκη «άδικη και απολύτως απαράδεκτη». «Η ετυμηγορία για τον Σπάβορ έρχεται μετά δυόμισι χρόνια αυθαίρετης κράτησης και μια δίκη που δεν πληροί ούτε τα ελάχιστα πρότυπα που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τριντό σε χθεσινή δήλωσή του. Με τη σειρά του, ο Καναδός πρέσβης στην Κίνα, Ντομινίκ Μπάρτον, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως καταδικάζει τη νέα απόφαση του δικαστηρίου, τονίζοντας πως υπάρχει ακόμα η ευκαιρία για άσκηση έφεσης.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ένας Καναδός πολίτης καταδικάστηκε σε θανατική ποινή για κατηγορίες λαθρεμπορίου ναρκωτικών στην Κίνα, εγείροντας έντονες αντιδράσεις τόσο από την Οττάβα όσο και από την Ουάσιγκτον. Ο Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ αρχικά καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης, ωστόσο έπειτα από την έφεσή του οι δικαστές έκριναν πως η προηγούμενη ποινή του ήταν πολύ ελαφριά και τον καταδίκασαν σε θάνατο. Ο δικηγόρος του Σέλενμπεργκ, Ζανγκ Ντογκσουό, υπογράμμισε στο πρακτορείο Reuters ότι η αύξηση της ποινής δεν ακολούθησε καμία λογική, αφού δεν προσκομίστηκαν νέα στοιχεία στη δίκη.