ΚΟΣΜΟΣ

Προελαύνουν οι Ταλιμπάν

Σε τρεις μήνες μπορεί να αλώσουν την Καμπούλ, εκτιμούν οι Αμερικανοί

Προελαύνουν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν θα μπορούσαν να περικυκλώσουν την Καμπούλ μέσα σε 30 ημέρες και να αλώσουν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν σε χρονικό ορίζοντα τριών μηνών. Αυτή είναι η νεότερη, πολύ περισσότερο δυσοίωνη, εκτίμηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σαφώς επηρεασμένη από την ταχύτατη προέλαση του ισλαμικού κινήματος κατά το τελευταίο δεκαήμερο, όπως εκμυστηρεύθηκε αξιωματούχος του Πενταγώνου στο πρακτορείο Reuters. 

Η ίδια πηγή, πάντως, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η επικράτηση των Ταλιμπάν δεν είναι προδιαγεγραμμένη και ότι μπορεί να αποτραπεί αν υπάρξει σθεναρή αντίσταση από την πλευρά του κυβερνητικού στρατού. Ενα πολύ μεγάλο «αν», σύμφωνα με τα τελευταία νέα από τα πολλαπλά θέατρα των συγκρούσεων, καθώς ο κυβερνητικός στρατός –με εξαιρέσεις τις επίλεκτες δυνάμεις και την αεροπορία– συχνά εγκαταλείπει το πεδίο της μάχης, χωρίς να προβάλει ιδιαίτερη αντίσταση. 

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι Ταλιμπάν κατέλαβαν άλλες τρεις σημαντικές πόλεις, με αποτέλεσμα να ελέγχουν πλέον εννέα από τις 34 πρωτεύουσες επαρχιών και τα δύο τρίτα του αφγανικού εδάφους, σύμφωνα με εκτίμηση αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τελευταία μέχρι στιγμής πόλη που αλώθηκε από τους Ταλιμπάν ήταν η Φαϊζαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντακσάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Μετά το ντόμινο των τελευταίων επιτυχιών του, το αντάρτικο ισλαμικό κίνημα ελέγχει πλέον τα σύνορα του Αφγανιστάν με τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν και τείνει να αποκλείσει από τον βορρά την πρωτεύουσα Καμπούλ, όπως δήλωσε στην εφημερίδα Kommersant ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Παρά τις δυσμενείς, για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εξελίξεις, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι «δεν μετανιώνει» για την απόφασή του να αποσύρει τους τελευταίους Αμερικανούς στρατιώτες από το Αφγανιστάν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι οι Αφγανοί οφείλουν να πολεμήσουν για τη χώρα τους. «Δαπανήσαμε περισσότερο από ένα τρισ. δολάρια σε διάστημα είκοσι ετών, εκπαιδεύσαμε και εξοπλίσαμε περισσότερους από 300.000 Αφγανούς στρατιώτες», προσέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας με δημοσιογράφους.

Σε μια προσπάθεια να ανυψώσει το κατεστραμμένο ηθικό του στρατού του, ο Αφγανός πρόεδρος Ασραφ Γάνι ταξίδεψε χθες στη στρατηγικής σημασίας και περικυκλωμένη από τους Ταλιμπάν πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο Γάνι επρόκειτο να συναντηθεί με ισχυρούς πολέμαρχους της περιοχής, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην πτώση των Ταλιμπάν μετά την επίθεση των ΗΠΑ, το 2001, αλλά στη συνέχεια αποξενώθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση.

Στόχος του Αφγανού προέδρου είναι μια συμμαχία με τους τοπικούς πολεμάρχους –αρκετοί από τους οποίους φημίζονται για τη διαφθορά τους– ώστε να ανακοπεί η προέλαση των Ταλιμπάν και να ανακτηθεί ο έλεγχος πόλεων που έχουν καταλάβει. Μεταξύ των πολεμάρχων που επρόκειτο να συναντήσει ο Γάνι ήταν και ο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ηγετική μορφή της βόρειας συμμαχίας που πολέμησε τους Ταλιμπάν το 2001 και πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εκτέλεσης άνω των 1.000 Ταλιμπάν τους οποίους είχε αιχμαλωτίσει μέσα σε κοντέινερ, όπου πέθαναν από ασφυξία. 

Αναστολή απελάσεων

Στο μεταξύ, Γερμανία και Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν μέχρι νεοτέρας τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων λόγω της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης στη χώρα τους. Η απόφαση αυτή συνιστά θεαματική αλλαγή πολιτικής, δεδομένου ότι μόλις προ τριημέρου οι δύο χώρες ζητούσαν από την Κομισιόν να συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης μεταναστών από το Αφγανιστάν.