Φρικιαστικές μαρτυρίες βιασμών στο Τιγκράι

Φρικιαστικές μαρτυρίες βιασμών στο Τιγκράι

Κακοποιούν μέχρι και εγκύους ή οκτάχρονα κορίτσια δημοσίως

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Αιθιοπίας βιάζουν και κακοποιούν συστηματικά εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στην υπό εξέλιξη σύγκρουση στο Τιγκράι, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η έκθεση έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αυτή την εβδομάδα κάλεσε «όλους τους Αιθίοπες που μπορούν» να ενταχθούν στον στρατό για να σταματήσουν τις δυνάμεις στο Τιγκράι «μια για πάντα», σε μια προφανή εγκατάλειψη της μονομερούς κατάπαυσης του πυρός τον Ιούνιο. Η έκθεση που βασίζεται στις μαρτυρίες 63 γυναικών και ιατρών, αναφέρει λεπτομερώς πώς οι γυναίκες έχουν υποστεί συστηματικά ακρωτηριασμό, ομαδικό βιασμό, σεξουαλική δουλεία και άλλες μορφές βασανιστηρίων από μέλη του στρατού της Αιθιοπίας (Εθνική Αμυντική Δύναμη), τις αμυντικές δυνάμεις της Ερυθραίας και μαχητές της πολιτοφυλακής της Αμχάρας, οι οποίοι επίσης εμπλέκονται στις συγκρούσεις στο Τιγκράι.

«Η σοβαρότητα και η έκταση των σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν είναι συγκλονιστική. Ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και χλευάζουν τα κεντρικά δόγματά της», δήλωσε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, ενώ κάλεσε την Αφρικανική Ενωση και τον ΟΗΕ να θέσουν τέλος στη σύγκρουση. 

Δώδεκα από τις γυναίκες που μίλησαν με τη Διεθνή Αμνηστία δήλωσαν ότι βιάστηκαν από στρατιώτες μπροστά σε μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Πέντε από τις γυναίκες ήταν έγκυοι. Σε μία μαρτυρία, μια 20χρονη γυναίκα, η Λένα, είπε στην Αμνηστία ότι δέχθηκε επίθεση στο σπίτι της τον περασμένο Νοέμβριο, όταν τρεις ένοπλοι –που μιλούσαν αμχαρικά– με στρατιωτικές στολές και πολιτικά ρούχα τη βίασαν και απείλησαν να τη σκοτώσουν. Μια 35χρονη μητέρα δύο παιδιών, η Νιγκίστ, εξομολογήθηκε ότι εκείνη και άλλες τέσσερις γυναίκες βιάστηκαν από στρατιώτες της Ερυθραίας στο Σεράρο στις 21 Νοεμβρίου. «Τρεις από αυτούς με βίασαν μπροστά στο παιδί μου. Μαζί με εμάς βίασαν και μια έγκυο οκτώ μηνών», είπε. «Βίασαν τις γυναίκες και έσφαξαν τους άνδρες». Τον Μάιο, μια καλόγρια στο Τιγκράι δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι οι γυναίκες βιάζονται από τις δυνάμεις ασφαλείας καθημερινά. «Βιάζουν κορίτσια από 8 ετών έως γυναίκες 72 ετών. Ο βιασμός γίνεται δημοσίως, μπροστά στην οικογένεια, στους συζύγους, σε όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή