Ανυποχώρητος ο Λουκασένκο, προκαλεί τη Δύση

Ανυποχώρητος ο Λουκασένκο, προκαλεί τη Δύση

Tι είπε σε οκτάωρη συνέντευξη Τύπου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με συνέντευξη Τύπου διάρκειας οκτώ ωρών «γιόρτασε» την επέτειο ενός έτους από το ξέσπασμα μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του στο προεδρικό αξίωμα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή της πραγματικότητας, όπως επισημαίνουν οι ανταποκριτές των Times της Νέας Υόρκης.

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που ξεσηκώθηκαν αυθόρμητα πέρυσι κατά του Λουκασένκο, είναι μια «ανίδεη μειοψηφία», χειραγωγούμενη από τη Δύση σε μια προσπάθεια να πληγεί η συμμαχία Μόσχας – Μινσκ, είπε ο Λουκασένκο στη μαραθώνια συνέντευξη. Ο πρόεδρος επέμεινε πως οι πράξεις του δεν ήταν μόνο επιβεβλημένες, αλλά βοήθησαν στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. «Αν είχαμε επιδείξει αδυναμία απέναντι στις διαδηλώσεις, η προοπτική νέου παγκόσμιου πολέμου θα ήταν υπαρκτή», υπογράμμισε ο Λουκασένκο.

Την άποψη του προέδρου διαψεύδουν ακτιβιστές και δυτικές κυβερνήσεις, που κατηγορούν το καθεστώς του Μινσκ για απρόκλητη επίθεση εναντίον της αντιπολίτευσης, ευρεία νοθεία στις κάλπες και πρωτοφανή χρήση αστυνομικής βίας. Εκτοτε, ο Λουκασένκο οδήγησε σε φυγή εκατοντάδες στελέχη της αντιπολίτευσης, προέβη σε αεροπειρατεία υποχρεώνοντας επιβατική πτήση να προσγειωθεί εκτάκτως στο Μινσκ για τη σύλληψη αντικαθεστωτικού, ο οποίος ταξίδευε από την Αθήνα στο Βίλνιους, και έχει επισκεφθεί πολλάκις τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ζητώντας κεφάλαια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του.

Ο πρόεδρος εκδήλωσε την οργή του απαντώντας σε ερωτήσεις των ελάχιστων δυτικών δημοσιογράφων. Ερωτηθείς για τον βασανισμό κρατούμενων αντιφρονούντων, ο Λουκασένκο είπε: «Δεν χρειάζομαι τέτοιες μεθόδους. Θα ήταν σαν να πυροβολούσα τον εαυτό μου στο κεφάλι». 

Ο ισχυρισμός του διαψεύδεται, όμως, από τον ΟΗΕ και από οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι κεντρικές φυλακές του Μινσκ δεν είναι τόπος διακοπών, ενώ προσπάθησε να στρέψει τη συζήτηση στα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, ρωτώντας δημοσιογράφο του CNN: «Γιατί σκοτώσατε εκείνο το κορίτσι στο Κογκρέσο; Η κατάσταση στη χώρα μου δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δική σας». Ο Λουκασένκο εννοούσε τη διαδηλώτρια και οπαδό του Τραμπ, Ασλεϊ Μπάμπιτ, που σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών καθώς προσπαθούσε να διεισδύσει στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Ο πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης εναντίον της ολυμπιονίκου Κριστίνα Τιμανόφσκαγια, η οποία διέφυγε στην Πολωνία αφού άσκησε κριτική στον προπονητή της. Ο Λουκασένκο μοιάζει να εγκαταλείπει την τακτική ισορροπιών, που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια, όταν εμφανιζόταν να επικρίνει τον Πούτιν σε κατάλληλες στιγμές για να εξευμενίσει τη Δύση. 

Η κρίσιμη οικονομική και άλλη βοήθεια που προσέφερε, ωστόσο, το Κρεμλίνο στον Λουκασένκο τον τελευταίο χρόνο, έπεισε τον Λευκορώσο πρόεδρο ότι το μέλλον του βρίσκεται στο πλευρό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Λουκασένκο, ο οποίος πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις, προσπαθεί τώρα να εμφανίσει τη χώρα του ως το τελευταίο γεωπολιτικό ανάχωμα απέναντι στην «προέλαση» του ΝΑΤΟ στις χώρες του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή