Η παράνοια των αντιεμβολιαστών

Η παράνοια των αντιεμβολιαστών

Η συνέργεια της μετάλλαξης «Δέλτα» και της ανοησίας μάς απειλεί όλους – Κίνδυνος να σαρωθεί ό,τι έχει ήδη κερδηθεί

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τίποτα δεν αποτελεί καλύτερο παράδειγμα του πολιτικού ρήγματος που διατρέχει αυτήν τη χώρα από την ντροπιαστική και ανόητη αντίδραση πολλών στο εμβόλιο. Η καταστροφική πολιτική στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ οδήγησε εκατομμύρια Αμερικανούς στο να φλερτάρουν με τον θάνατο και τώρα, για άλλη μία φορά, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της. Σχεδόν από την αρχή, οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκαν με περιφρόνηση από έναν πρόεδρο που ένιωθε ότι η υγειονομική κρίση τον έφερνε σε δυσχερή θέση. 

Βάλθηκε να διαψεύσει την επιστήμη και βρεθήκαμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου η χρήση μάσκας χλευαζόταν και η κατάποση χλωρίνης παρουσιαζόταν ως πιθανή θεραπεία. Ολο αυτό το διάστημα, οι ασθενείς αγωνίζονταν να αναπνεύσουν με υποστήριξη και ρυμουλκούμενα ψυγεία γέμιζαν με ανθρώπινες σορούς. Ο θάνατος είναι μία από τις τελευταίες αλήθειες της ζωής, και όμως ούτε αυτός δεν μπόρεσε να αποτρέψει τους ξεροκέφαλους από το να αμφισβητήσουν την επιστήμη.

Τότε, συνέβη ένα θαύμα. Σε απάντηση στον θανατηφόρο ιό, οι επιστήμονες ανέπτυξαν πολλαπλά, εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια, με ταχύτητα που κόβει την ανάσα. Ηταν σαν να απαντήθηκαν οι προσευχές μας. Ολοι θα έπρεπε να γιορτάζουμε στους δρόμους και να τρέχουμε για να εμβολιαστούμε με τα μανίκια σηκωμένα και το χαμόγελο στα χείλη. Αλλά αρκετοί από εμάς δεν αντέδρασαν έτσι. Το κοινό δηλητηριάστηκε από τον κομματισμό. Η χρήση μάσκας και η κοινωνική αποστασιοποίηση έγιναν πολιτική δήλωση. Η λήψη του εμβολίου, για πολλούς, ήταν επίσης μια πολιτική δήλωση. Τελικά, αμέτρητοι Αμερικανοί απάντησαν με μια δική τους πολιτική δήλωση, την ανυπακοή. Μισούσαν το ότι οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και τους ζητήθηκε να φορούν μάσκες στο εσωτερικό τους όταν άνοιξαν ξανά. Μισούσαν που τα παιδιά τους έπρεπε να μείνουν σπίτι και να αναγκαστούν να φορέσουν μάσκες όταν επέστρεψαν στο σχολείο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν όλοι οι Αμερικανοί που μπορούσαν να εμβολιαστούν –σχεδόν κάθε ενήλικος– απλώς επέλεγαν να το κάνουν. 

Στην αρχή της κυκλοφορίας του εμβολίου, υπήρχαν κάποια εμπόδια πρόσβασης και κάποιες κατανοητές ανησυχίες. Τώρα όμως, δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν λάβει το εμβόλιο και πολύ λίγοι είχαν σοβαρές επιπτώσεις. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, απίστευτα ασφαλές· δεν περιέχει μικροτσίπ ή μαγνήτες, δεν προκαλεί κορωνοϊό και δεν είναι πιο επικίνδυνο από αυτόν. Η πίστη σε όλα αυτά τα ψέματα είναι μια πολυτέλεια των ανθρώπων που δεν βρέθηκαν στο νοσοκομειακό κρεβάτι ή δεν παρακολουθούσαν πίσω από το γυαλί, επειδή οι κανονισμοί για τον ιό τούς εμπόδιζαν να παρηγορήσουν έναν συγγενή ή φίλο καθώς άφηνε την τελευταία του πνοή. 

Δεν θα είστε ασφαλείς ως ανεμβολίαστοι που επαναπαύεστε στον εμβολιασμό των υπολοίπων. Η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι εξαιρετικά μεταδοτική, ασταμάτητη και χειρότερη από τον πρόγονό της. Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, υπάρχει αύξηση στον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα. Είναι σχεδόν σαν τη θρησκεία: Πολλοί άπιστοι θα πιστέψουν σε όποιον θεό κι αν υπάρχει όταν ο χάρος τούς χτυπάει την πόρτα. Ο φόβος της ιδεολογικής ήττας δεν συγκρίνεται με τον φόβο του επικείμενου θανάτου. Και όμως, δεν θα έπρεπε να χρειαστεί άλλη μία ασθένεια ή ένας θάνατος για να μπει κανείς στη σωστή λογική.

Κόκκινες παλάμες

Η κατάσταση είναι μια τρέλα που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί. Υπάρχουν τόσοι νεκροί άνθρωποι σήμερα –πολλοί από αυτούς τους αρνητές των εμβολίων!– που θα έπρεπε να είναι ακόμη ζωντανοί και θα ήταν, εάν τα υψηλά στελέχη της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης δεν τους είχαν τροφοδοτήσει ψέματα για τον ιό. Αλλά προφανώς, αφού συνηθίσατε το αίμα στα χέρια σας, ξεχνάτε –ή κάνετε τον εαυτό σας να ξεχνάει– ότι δεν γεννηθήκατε με κόκκινες παλάμες. Ετσι, έχουμε μια κατάσταση στην Αμερική όπου άνθρωποι πεθαίνουν και θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από άγνοια και πείσμα. Είναι αποφασισμένοι να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο ακόμη και αν αυτό τους βάζει στη λάθος πλευρά ενός επικηδείου.  

Πολιτική και εμβόλιο

Γιατί οι Αμερικανοί απέρριψαν ένα εμβόλιο για το οποίο πολλοί άνθρωποι σε άλλα μέρη του κόσμου πέθαιναν κυριολεκτικά για να το αποκτήσουν; Πολλοί το έκαναν λόγω της πίστης τους στο ψέμα και στον ψεύτη. Το έκαναν επειδή ήταν –και εξακολουθούν να είναι– δουλικά αφοσιωμένοι στον τέως πρόεδρο Τραμπ και επειδή πολλοί πολιτικοί και συντηρητικοί σχολιαστές βοήθησαν τον Τραμπ να διαδώσει τα ψέματά του με κάθε δυνατό τρόπο. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μόνμουθ διαπίστωσε ότι «μεταξύ εκείνων που παραδέχονται ότι δεν κάνουν το εμβόλιο εάν μπορούν να το αποφύγουν, το 70% είτε ταυτίζεται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είτε κλίνει προς αυτό, ενώ μόλις το 6% ευθυγραμμίζεται με τους Δημοκρατικούς». Γι’ αυτούς τους συντηρητικούς, η οπτική των αμέτρητων κηδειών με μέτρα διατήρησης των κοινωνικών αποστάσεων είναι λιγότερο προσβλητική από την οπτική των κοινωνικών αποστάσεων σε ένα εστιατόριο της αλυσίδας Fuddruckers.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή