Αϊτή: Σεισμός 7,2 βαθμών, φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών (εικόνες και βίντεο)

Αϊτή: Σεισμός 7,2 βαθμών, φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών (εικόνες και βίντεο)

Δόνηση μεγέθους 7 βαθμών και κοντά στην Αλάσκα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλούς νεκρούς και σοβαρές ζημιές φαίνεται να άφησε πίσω του ο σεισμός 7,2 βαθμών που έπληξε το Σάββατο την Αϊτή. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός θυμάτων από την ισχυρότατη δόνηση, ενώ οι πρώτες εικόνες εμφανίζουν εκατοντάδες κατεστραμμένα κτίρια από τη δόνηση που έγινε αισθητή σχεδόν σε όλη την Καραϊβική.

Αϊτή: Σεισμός 7,2 βαθμών, φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών (εικόνες και βίντεο)-1

Ο σεισμός σημειώθηκε γύρω στις 8.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας), με επίκεντρο οκτώ χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωλογικό κέντρο USGS. Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα.

«Υπάρχουν νεκροί, το επιβεβαιώνω, όμως δεν έχω ακόμη τον ακριβή απολογισμό», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της χώρας Ζερί Σαντλέρ, διευκρινίζοντας πως ο πρωθυπουργός Αριέλ Ανρί μεταβαίνει προς το εθνικό κέντρο επιχειρήσεων στο Πορτ-ο Πρενς.

Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει νωρίτερα διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Αϊτή: Σεισμός 7,2 βαθμών, φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών (εικόνες και βίντεο)-2

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία το πρωί, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί.

Αϊτή: Σεισμός 7,2 βαθμών, φόβοι για μεγάλο αριθμό νεκρών (εικόνες και βίντεο)-3

Η δόνηση έγινε αισθητή στο σύνολο της χώρας της Καραϊβικής και υλικές ζημιές έχουν ήδη καταγραφεί στις πόλεις Ζέρεμι και Λε Κάι, σύμφωνα με τις φωτογραφίες αυτοπτών μαρτύρων στη νοτιοδυτική χερσόνησο της νήσου Ισπανιόλα, όπου βρίσκεται η Αϊτή.

Πολύ αίσθητός έγινε ο σεισμός και σε Κούβα και Τζαμάικα. «Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, ένας κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Οι κουβανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς.

Στην Τζαμάικα, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός.

Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά στην Αλάσκα, στον ίδιο θαλάσσιο χώρο όπου στα τέλη Ιουλίου είχε καταγραφεί πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή