Αφγανιστάν: Εκρήξεις στην Καμπούλ, με τους Ταλιμπάν μέσα στο προεδρικό μέγαρο (βίντεο)

Αφγανιστάν: Εκρήξεις στην Καμπούλ, με τους Ταλιμπάν μέσα στο προεδρικό μέγαρο (βίντεο)

Ο απελθών πρόεδρος δήλωσε ότι έφυγε για να αποτρέψει την αιματοχυσία

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά εκρήξεων μετρίας έντασης ακούστηκε στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, μετέδωσαν το βράδυ της Κυριακής τοπικά μέσα ενημέρωσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη και την απότομη έξοδο του προέδρου Ασράφ Γάνι.

Την ίδια ώρα στο προεδρικό μέγαρο οι Ταλιμπάν εμφανίζονται έτοιμοι να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς την παραμικρή διάθεση για συμβιβασμούς που αρχικά είχαν διαφανεί.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφθεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλα ο απελθών πλέον πρόεδρος της χώρας, κ. Γάνι, δήλωσε σε ανάρτησή του στο Facebook πως έφυγε από το Αφγανιστάν ώστε να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος, καθώς οι Ταλιμπάν κατάφεραν πλέον να εισέλθουν ακόμη και στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ.

Όπως ανέφερε ο τέως πρόεδρος, έφυγε ώστε να μη λάβουν χώρα αιματηρές συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν που θα έθεταν σε κίνδυνο εκατομμύρια κατοίκους της Καμπούλ.

Ο κ. Γάνι δεν ανέφερε λεπτομέρειες τού πού βρίσκεται, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες τον τοποθετούν στο Ουζμπεκιστάν, και συγκεκριμένα στην Τασκένδη, και όχι στο Τατζικιστάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν πρέπει καμία χώρα να αναγνωρίσει μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν σε διμερή βάση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή