ΚΟΣΜΟΣ

Αεροδρόμιο Καμπούλ: Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου (βίντεο)

Αμερικανοί στρατιώτες πυροβολούν για την αποκατάσταση της τάξης

Αεροδρόμιο Καμπούλ: Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου (βίντεο)

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν ποδοπατηθεί μέχρι θανάτου και πολλοί ακόμη έχουν τραυματιστεί καθώς πολλές εκατοντάδες Αφγανοί σπεύδουν όπως-όπως στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διαφύγουν.

Μία ημέρα μετά την ολοκληρωτική κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, πολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να βρουν δρόμο διαφυγής από τη χώρα, ποδοπατώντας ο ένας τον άλλον με την ελπίδα να φτάσουν στην πόρτα κάποιου από τα λίγα πλέον στρατιωτικά αεροπλάνα που απογειώνονται από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τουλάχιστον τρεις αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, είναι να έχουν ποδοπατηθεί πέντε άνθρωποι, μεταξύ των οποίων κι ένα μικρό κορίτσι, ενώ πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Νωρίτερα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι υποχρεώθηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα για να αποκαταστήσουν την τάξη στο αεροδρόμιο.

«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μήνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει σήμερα πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Επίσης, οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα τους, μέσα σε πληρες χάος μετά την κατάληψη της χώρας από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε σήμερα η αερολιμενική αρχή της πρωτεύουσας.

«Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μηνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ