Πάνω από 1.300 νεκροί από τον σεισμό στην Αϊτή

Πάνω από 1.300 νεκροί από τον σεισμό στην Αϊτή

Υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εν αναμονή της τροπικής καταιγίδας «Γκρέις»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βιβλική καταστροφή άφησε πίσω του ο Εγκέλαδος που έπληξε το Σάββατο την Αϊτή. Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, προκάλεσε τουλάχιστον 1.300 θανάτους – απολογισμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μιας και υπάρχει άγνωστος αριθμός αγνοουμένων. Επίσης τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6.000 Αϊτινοί και έμειναν άστεγοι περισσότεροι από 30.000.

Οι Αρχές της χώρας καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να προωθήσουν κλιμάκια διασωστών, ιατρών και ανθρωπιστικής βοήθειας στις πιο απομακρυσμένες περιοχές προτού χτυπήσει το νησί η ισχυρή τροπική καταιγίδα «Γκρέις». Το έργο τους δυσχεραίνει και το ότι τμήμα του οδικού δικτύου του κράτους βρίσκεται στα χέρια συμμοριών. Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «ανθρωπιστικού διαδρόμου», προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη.

Ο σεισμός του Σαββάτου κατέστρεψε ολοσχερώς χιλιάδες κατοικίες και δημόσια κτίρια στο μικρό και πάμπτωχο κράτος της Καραϊβικής, που ακόμη προσπαθούσε να συνέλθει από τον προηγούμενο πολύνεκρο σεισμό, 11 χρόνια νωρίτερα, και την πρόσφατη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ.
Τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και ιδιαίτερα στην παράκτια πόλη Λε Καγιέ, η οποία μεταβλήθηκε μονομιάς σε σωρό χαλασμάτων, από όπου οι διασώστες ανασύρουν διαρκώς πτώματα. Στη βορειοδυτική πόλη Ζέρεμι, που επίσης επλήγη δριμύτατα, οι ιατροί φροντίζουν τους ασθενείς κάτω από δένδρα στο προαύλιο και σε στρώματα κατά μήκος του δρόμου, καθώς στο εσωτερικό του νοσοκομείου δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος. Πολλά νοσοκομεία είναι αδύνατον να λειτουργήσουν λόγω των υλικών ζημιών.

Διεθνής βοήθεια φτάνει στην Αϊτή, κυρίως από τα γειτονικά κράτη όπως η Κολομβία, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Κούβα, η Χιλή, το Μεξικό και οι ΗΠΑ, οι οποίες πέραν της επισιτιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας έστειλαν και 65μελή ομάδα διασώσεων με ειδικά μηχανήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή