Ιστορική μείωση των λευκών στις ΗΠΑ

Ιστορική μείωση των λευκών στις ΗΠΑ

Η απογραφή δείχνει ριζική αλλαγή στη φυλετική και εθνοτική σύνθεση

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υψηλότερη φυλετική και εθνοτική ποικιλομορφία στην ιστορία των ΗΠΑ κατέγραψε η απογραφή της ομοσπονδιακής υπηρεσίας της χώρας, η οποία δημοσίευσε πρόσφατα τα αποτελέσματά της. Η έκθεση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που μειώθηκε ο απόλυτος αριθμός των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως λευκοί, από την πρώτη απογραφή της υπηρεσίας του 1790. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που χαρακτηρίζονται ως λευκοί και μη ισπανόφωνοι, μειώθηκε κατά 5 εκατομμύρια, στα 191 εκατομμύρια, σημειώνοντας κάμψη της τάξεως του 2,6%.

Η απογραφή καταγράφει δύο ακόμη ορόσημα που βάζουν τις ΗΠΑ σε τροχιά να γίνει μια κοινωνία όπου οι μειονότητες θα αποτελέσουν την πλειονότητα μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Για πρώτη φορά, το ποσοστό των λευκών πολιτών έπεσε κάτω από το όριο του 60% – από το 63,7% στο 57,8% μόλις σε μια δεκαετία. Παράλληλα, η πλειονότητα των ανήλικων Αμερικανών ανήκει σε κάποια φυλετική μειονότητα, καθώς το 52,7% αυτοπροσδιορίζονται ως μη λευκοί. Τα νέα δεδομένα δείχνουν αξιοσημείωτη δημογραφική τάση, η οποία σαφώς θα επηρεάσει την ανακατανομή των εκλογικών περιφερειών, κάτι που εξετάζουν αυτή τη στιγμή οι νομοθέτες των αμερικανικών πολιτειών, και η οποία θα ισχύει για τα επόμενα 10 χρόνια.

Οι αιτίες της υποχώρησης

Σύμφωνα με τον δημογράφο του Ινστιτούτου Brookings, Γουίλιαμ Φρέι, οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συνέβαλαν στη μείωση του πληθυσμού των λευκών ήταν η επιδημία χρήσης οπιοειδών και η απροσδόκητη πτώση της γεννητικότητας στη γενιά των millennials. «Αν κάποιος έλεγε, πριν από είκοσι χρόνια, ότι ο πληθυσμός των λευκών Αμερικανών θα μειωνόταν, δεν θα τον πίστευε κανείς», ανέφερε ο αναλυτής, συμπληρώνοντας πως η σύνθεση της χώρας αλλάζει πλέον δραματικά. Παράλληλα, ο συνολικός πληθυσμός της χώρας κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 7,4% από το 2010, σηματοδοτώντας την πιο αργή πληθυσμιακή αύξηση για τις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1930. Τέλος, η σημαντικότερη αύξηση σημειώθηκε σε πολιτείες του Νότου και της Δύσης, με κινητήριο μοχλό τα μεταναστευτικά ρεύματα, ενώ ο ισπανόφωνος πληθυσμός αποτελεί τη μειονότητα με τη μεγαλύτερη αύξηση, καθώς διπλασιάστηκε μέσα σε τρεις δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή