Αγωγή του Μπέζος κατά της NASA

Αγωγή του Μπέζος κατά της NASA

Στα δικαστήρια σύρει τη NASA ο Τζεφ Μπέζος για τη σύμβαση με τον Έλον Μασκ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον θα δοθεί ο επόμενος γύρος στην ομηρική μονομαχία δύο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, του Τζεφ Μπέζος της Amazon και του Ελον Μασκ της Tesla, για την πρωτοκαθεδρία στη διαστημική κούρσα. Η διαστημική εταιρεία Blue Origin, την οποία ίδρυσε ο Μπέζος, κατέθεσε αγωγή εναντίον της NASA για την απόφασή της να αναθέσει εξ ολοκλήρου στην αντίπαλη εταιρεία SpaceX του Μασκ τη σύμβαση για την κατασκευή συστήματος προσσελήνωσης. Η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος έχει δρομολογήσει το πρόγραμμα Artemis για την εκ νέου αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αναζήτησε προσφορές από εταιρείες για την κατασκευή διαστημοπλοίου με το απαιτούμενο σύστημα προσσελήνωσης, με χρονικό ορίζοντα το 2024.

Δύο ανταγωνιστικές προσφορές έπεσαν σύντομα στο τραπέζι: μία από τη SpaceX του Μασκ και άλλη μία από την Blue Origin του Μπέζος, σε συνεργασία με την εταιρεία όπλων Dynetics. Τον Απρίλιο, η NASA αποφάσισε να προτιμήσει την εταιρεία του Μασκ, αφήνοντας τον Μπέζος στα κρύα του λουτρού. Παρά τις ενστάσεις που κατέθεσε ο ιδρυτής της Amazon, το ομοσπονδιακό Γραφείο Ελέγχου της Κυβέρνησης (GAO) δεν βρήκε καμία παρατυπία στην επιλογή της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας. Σημειωτέον ότι ο Μπέζος ήταν διατεθειμένος να προσφέρει δύο δισ. δολάρια για να καλυφθούν τα έξοδα της NASA στην περίπτωση που θα έπαιρνε τη σύμβαση η εταιρεία του.

Στην αγωγή που κατέθεσε η Blue Origin κάνει λόγο για «λανθασμένη και εκτός νόμου» απόφαση της NASA, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονταν όχι ένας, αλλά δύο πάροχοι για την κατασκευή του συστήματος προσσελήνωσης, ώστε να διασφαλιστεί ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός και η ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων. Η αγωγή παραμένει σφραγισμένη από τις δικαστικές αρχές και η NASA καλείται να απαντήσει στις αιτιάσεις της Blue Origin μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.

Στην πρώτη, λακωνική της ανακοίνωση μετά τη γνωστοποίηση της αγωγής, η NASA αναφέρει ότι στελέχη της «κάνουν ενδελεχή επισκόπηση της υπόθεσης» και προσθέτει: «Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα πάμε στη Σελήνη και θα μείνουμε εκεί για να δρομολογήσουμε επιστημονικές έρευνες, να αναπτύξουμε νέα τεχνολογία και να δημιουργήσουμε ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και προετοιμαζόμενοι για να στείλουμε αστροναύτες στον Αρη».

Εμπορικές πτήσεις

Ο δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος δημιούργησε την Blue Origin με βασική επιδίωξη να κυριαρχήσει στις εμπορικές διαστημικές πτήσεις, όπου ιδιώτες με οικονομική άνεση κάνουν το όνειρο της ζωής τους πραγματικότητα, ταξιδεύοντας με διαστημικά οχήματα του μεγιστάνα της Amazon. Στη διαφημιστική εκστρατεία της Blue Origin έδωσε μεγάλη ώθηση η πολυδιαφημισμένη πτήση του ίδιου του Τζεφ Μπέζος, του αδελφού του και άλλων δύο μελών του πληρώματος από το Τέξας, τον περασμένο μήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή