Μάλτα: Στο εδώλιο βαθύπλουτος επιχειρηματίας για τον φόνο της δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία

Μάλτα: Στο εδώλιο βαθύπλουτος επιχειρηματίας για τον φόνο της δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γιόργκεν Φένεκ, ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Μάλτας, κατηγορείται για τη δολοφονία της δημοσιογράφου κατά της διαφθοράς Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσαν οι εισαγγελείς. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για τη δίκη.

Ο Φένεκ συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2019 με την κατηγορία της συνέργειας σε φόνο. Από τότε υποβάλλεται σε προδικαστική συγκέντρωση στοιχείων κατά την οποία έχει δηλώσει ότι είναι αθώος.

Συγκλόνισε την Ευρώπη

Υπενθυμίζεται ότι η Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της καθώς έφευγε από το σπίτι της στις 16 Οκτωβρίου 2017, μια δολοφονία που συγκλόνισε την Ευρώπη και προκάλεσε ερωτήματα για το κράτος δικαίου στη Μάλτα.

Ο Φένεκ, επικεφαλής μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας, η οποία περιλάμβανε τους τομείς των ακινήτων, των εισαγωγών και της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων, ηγούνταν μιας κοινοπραξίας, στην οποία είχε κατακυρωθεί ένα αμφιλεγόμενο κυβερνητικό συμβόλαιο για την κατασκευή ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Καρουάνα Γκαλιζία διερευνούσε ενδεχόμενη διαφθορά στο συμβόλαιο όταν σκοτώθηκε.

Τρεις άνδρες που κατηγορούνταν για την τοποθέτηση και πυροδότηση της βόμβας συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2017. Ένας από αυτούς δήλωσε ένοχος στο πλαίσιο δικαστικού διακανονισμού και φυλακίστηκε για 15 χρόνια. Οι άλλοι δύο περιμένουν να δικαστούν.

Ο μεσάζων της συνωμοσίας δολοφονίας, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, ο Μέλβιν Τέουμα, παρέδωσε στοιχεία στο κράτος και έλαβε χάρη. Είπε ότι ο Φένεκ του είχε αναθέσει να οργανώσει τη δολοφονία.

Οι εισαγγελείς ζητούν ισόβια

Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή ισοβίων για τον Φένεκ, δήλωσαν δικαστικοί αξιωματούχοι. Ο Φένεκ συνελήφθη στις 20 Νοεμβρίου 2019, ενώ η θαλαμηγός του βρισκόταν στα ανοικτά της Μάλτας σε μια προσπάθειά του, σύμφωνα με την αστυνομία, να διαφύγει από το νησί.

Ο τότε πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ ανακοίνωσε την παραίτησή του μερικές μέρες μετά τη σύλληψη του Φένεκ, όταν ανακαλύφθηκε η ύπαρξη στενών σχέσεων ανάμεσα στον επιχειρηματία και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ο ίδιος ο Μουσκάτ αρνήθηκε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Σύμωφωνα με ανεξάρτητη έρευνα που ήρθε στο φως τον προηγούμενο μήνα, το κράτος φέρει την ευθύνη για τη δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία ανέφερε, καθώς δημιούργησε μια «κουλτούρα ατιμωρησίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή