Τζόνσον: Οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις, όχι από τα λόγια τους

Τζόνσον: Οι Ταλιμπάν θα κριθούν από τις πράξεις, όχι από τα λόγια τους

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πράξεις και όχι στα λόγια θα κριθούν οι Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου, τονίζοντας πως «θα ήταν λάθος για οποιαδήποτε χώρα να αναγνωρίσει ένα νέο καθεστώς στην Καμπούλ πρόωρα ή με διμερή τρόπο».

«Θα κρίνουμε αυτό το καθεστώς από τις επιλογές που θα κάνει και τις πράξεις του, παρά από τα λόγια του, από τη συμπεριφορά του απέναντι στην τρομοκρατία, το έγκλημα και τα ναρκωτικά, όπως και από την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και το δικαίωμα των κοριτσιών να λάβουν εκπαίδευση», υπογράμμισε ο συντηρητικός ηγέτης.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας «ενιαίας προσέγγισης» της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία, είχε επαφές τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Δεχόμενος επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως η Βρετανία απομάκρυνε από το Αφγανιστάν 306 πολίτες της και 2.052 Αφγανούς. Πρόσθεσε επίσης πως, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, «2.000 αιτήματα Αφγανών υπηκόων εξετάστηκαν, ενώ άλλα βρίσκονται υπό εξέταση αυτή τη στιγμή».

Ακόμα και στους κόλπους του Συντηρητικού Κόμματος διατυπώνονται έντονες επικρίσεις, με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να χαρακτηρίζει την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν σε χρόνο ρεκόρ και τις απεγνωσμένες προσπάθειες χιλιάδων Αφγανών, που εργάστηκαν για τα ξένα στρατεύματα, να φύγουν από τη χώρα, ως «σοκαριστικά» γεγονότα και «μείζον πλήγμα».

«Οι υπηρεσίες πληροφοριών μας ήταν πραγματικά τόσο κακές; Η αντίληψή μας για την αφγανική κυβέρνηση ήταν τόσο αδύναμη; Ή σκεφτόμασταν πως θα έπρεπε να ακολουθήσουμε απλά τις ΗΠΑ και να ελπίζουμε ότι όλα θα πήγαιναν καλά;» διερωτήθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Κοινοτήτων, μια ομάδα διαδηλωτών, μεταξύ αυτών πρώην μεταφραστές του βρετανικού στρατού, κρατούσαν πλακάτ με τα οποία ζητούσαν από την κυβέρνηση να «προστατεύσει τους δικούς τους» και να «μην αφήσει κανέναν πίσω».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή