Ασπιρίνη κατά καρκίνου του μαστού

Ασπιρίνη κατά καρκίνου του μαστού

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

MΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Η ασπιρίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση του επιθετικού καρκίνου του μαστού, καθιστώντας τους όγκους πιο ευάλωτους στα αντικαρκινικά φάρμακα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το φθηνό και ευρέως διαθέσιμο φάρμακο θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία σε ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Η ομάδα του Christie NHS Foundation Trust, στο Μάντσεστερ, υπό την ηγεσία της δρος Αν Αρμστρονγκ, άρχισε ήδη κλινική δοκιμή σε ασθενείς. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της ασπιρίνης βοηθούν τα αντικαρκινικά φάρμακα, ενώ οι δοκιμές σε ζώα έχουν ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα. Περίπου 8.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού στη Βρετανία ετησίως. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ένας λιγότερο συνηθισμένος αλλά συχνά πιο επιθετικός τύπος καρκίνου, που εμφανίζεται κυρίως σε νεότερες και μαύρες γυναίκες. Οι όγκοι στερούνται υποδοχέων που έχουν ορισμένοι άλλοι καρκίνοι του μαστού, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες θεραπείες δεν λειτουργούν. «Δεν ανταποκρίνονται όλοι οι καρκίνοι του μαστού καλά στην ανοσοθεραπεία. Η δοκιμή της χρήσης ενός φαρμάκου όπως η ασπιρίνη είναι συναρπαστική, επειδή είναι τόσο ευρέως διαθέσιμη και φθηνή στην παραγωγή», δήλωσε στο BBC η δρ Αρμστρονγκ.

Στην κλινική δοκιμή, η οποία χρηματοδοτείται από ερευνητικό πρόγραμμα της φιλανθρωπικής οργάνωσης Breast Cancer Now, σε ορισμένους ασθενείς θα χορηγηθεί ασπιρίνη καθώς και το φάρμακο ανοσοθεραπείας Αvelumab πριν κάνουν χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Στην περίπτωση επιτυχίας, θα μπορέσουν να γίνουν περαιτέρω κλινικές δοκιμές στον ανίατο δευτερογενή τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού, όπου τα καρκινικά κύτταρα που ξεκίνησαν από το στήθος εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη του σώματος. Η δρ Αρμστρονγκ ανέφερε πως η ομάδα της ελπίζει ότι «η δοκιμή θα δείξει ότι, όταν συνδυάζεται με ανοσοθεραπεία, η ασπιρίνη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της και τελικά να προσφέρει έναν ασφαλή νέο τρόπο για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».

«Οι 8.000 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού στη Βρετανία κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν την τρομακτική πραγματικότητα των περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών. Πρέπει επειγόντως να την αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στον Guardian ο διευθυντής έρευνας, υποστήριξης και επιρροής στην Breast Cancer Now, δρ Σάιμον Βίνσεντ, καθώς ελπίζει ότι η έρευνα της δρος Αρμστρονγκ θα βοηθήσει ώστε να αποτραπεί η απώλεια περισσότερων ζωών από τη συγκεκριμένη ασθένεια.
 
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT