Συνεργασία με το Αφγανιστάν στα πρότυπα της συμφωνίας με τη Λιβύη προτείνει ο Ερντογάν

Συνεργασία με το Αφγανιστάν στα πρότυπα της συμφωνίας με τη Λιβύη προτείνει ο Ερντογάν

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στο ζήτημα του Αφγανιστάν λέγοντας μεταξύ άλλων πως «όποιος και να είναι στην κυβέρνηση, είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε δίπλα στο Αφγανιστάν»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Συνεργασία με το Αφγανιστάν στα πρότυπα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης προτείνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη στα δίκτυα 24 Tv και KANAL 7 αναφέρθηκε στο ζήτημα του Αφγανιστάν λέγοντας μεταξύ άλλων πως «όποιος και να είναι στην κυβέρνηση, είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε δίπλα στο Αφγανιστάν και στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές. Αυτό είναι ανάγκη της αδελφοσύνης μας και του δικαίου».

Σημείωσε δε ότι «ήδη εδώ και καιρό οι αρμόδιες υπηρεσίες μας ήταν σε επαφή με τους Ταλιμπάν κι εμείς είχαμε εκφράσει την πρόθεσή μας να υποδεχθούμε τους διοικητές των Ταλιμπάν για να συζητήσουμε μαζί τους το μέλλον της χώρας και σήμερα τηρούμε την ίδια στάση. Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους συνεργασία, για την ηρεμία στο Αφγανιστάν, για την ασφάλεια των ομοεθνών μας στο Αφγανιστάν αλλά και για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας. Eίμαστε ικανοποιημένοι από τις μετριοπαθείς και μετρημένες δηλώσεις που έχουν κάνει οι Ταλιμπάν».

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν σε διεθνές επίπεδο, θα ενισχύσει και θα διευκολύνει το έργο της νέας κυβέρνησης του Αφγανιστάν. Το θέμα είναι να έρθουμε σε μια κοινή θέση με τις αρμόδιες αρχές του Αφγανιστάν. Μπορούμε να συζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές. Για παράδειγμα μπορούμε να επιλύσουμε το θέμα αυτό με μια διμερή συμφωνία παρόμοια με αυτή που υπογράψαμε με τη Λιβύη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι παράνομες είσοδοι μεταναστών. «Eμείς στα σύνορα μας με το Ιράν έχουμε τις τέσσερις πόλεις Άγρι, Χακάρι, Ιγντίρ και Βάν. Σε όλο το μήκος αυτών των συνόρων θα χτιστεί τείχος. Ολοκληρώσαμε το έργο του τείχους στις πόλεις Άγρι και Ιγντίρ. Tα 157 χιλιόμετρα του τείχους έχουν ολοκληρωθεί. Συνεχίζουμε να χτίζουμε για να ολοκληρωθεί το έργο. Για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια, για να μην υπάρχουν παράνομες είσοδοι. Αυτά είναι σημαντικά εμπόδια όχι μὀνο για το προσφυγικό κύμα αλλά και την τρομοκρατία». Τέλος, διευκρίνισε ότι «το τείχος έχει ύψος τρία μέτρα, ότι πάνω από αυτό υπάρχει συρματόπλεγμα ύψους ενός μέτρου και πως έχουν τοποθετηθεί επίσης θερμικές κάμερες και στα 109 χιλιόμετρα και συστήματα φωτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή