Τραγικός θάνατος εθελοντή πυροσβέστη στην Αλγερία

Τραγικός θάνατος εθελοντή πυροσβέστη στην Αλγερία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΛΓΕΡΙ. Τις χειρότερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της βίωσε στις 9 Αυγούστου η Αλγερία, με περισσότερους από 90 νεκρούς και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων. Η περιοχή της Καβυλίας, ανατολικά της πρωτεύουσας, ήταν αυτή που επλήγη σφοδρότερα, με δεκάδες χωριά να εγκαταλείπονται από τους κατοίκους τους.

Δύο ημέρες μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών, ο 22χρονος καλλιτέχνης Τζαμέλ Μπεν Ισμαήλ αποφάσισε να ταξιδέψει με το αυτοκίνητό του στην Καβυλία για να βοηθήσει στην πυρόσβεση. Στη σελίδα του στο Facebook, ο νεαρός εξήγησε ότι ήταν πρόθυμος να οδηγήσει 300 χλμ. για να βοηθήσει.
Φθάνοντας, όμως, στην επαρχία Τιζί Ουζού της Καβυλίας, ο Μπεν Ισμαήλ δέχθηκε επίθεση από κατοίκους, οι οποίοι τον κατηγόρησαν άδικα ως εμπρηστή, προτού τον βασανίσουν, τον κάψουν ζωντανό και μεταφέρουν την αποτεφρωμένη σορό του στην πλατεία χωριού. Βίντεο του περιστατικού, που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε σάλο στη χώρα.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο της Τιζί Ουζού, η περιοχή είχε κατακλυσθεί το τελευταίο 24ωρο πριν από τη δολοφονία του Μπεν Ισμαήλ με φήμες, με τους κατοίκους να υποπτεύονται ως εμπρηστές άτομα που οδηγούσαν αυτοκίνητα με πινακίδες άλλων επαρχιών της Αλγερίας. Ο πανικός και η καχυποψία ώθησαν τους κατοίκους στην αποτρόπαιη πράξη τους, ενώ ευθύνες έχουν και οι κυβερνώντες, που συντήρησαν τη συνωμοσιολογία σε μια προσπάθεια να διαφύγουν τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες.

Το βράδυ πριν από τη δολοφονία του Μπεν Ισμαήλ, ο πρωθυπουργός της Αλγερίας, Αϊμέν Μπεναμπντεραχμάν, είπε ότι οι πυρκαγιές ήταν αποτέλεσμα «εγκληματικής ενέργειας». Την ίδια ημέρα, ο υπουργός Εσωτερικών, Καμέλ Μπελτζούντ, επισκέφθηκε την Τιζί Ουζού και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τις πυρκαγιές προκάλεσαν «εγκληματίες γεμάτοι μίσος για τη χώρα μας». Αυτή την εβδομάδα, η Αλγερία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με το Μαρόκο, κατηγορώντας το Ραμπάτ για «συνέργεια» στις φονικές πυρκαγιές. Ουδείς Αλγερινός αξιωματούχος δεν έχει αναφέρει την κλιματική αλλαγή ως πιθανό αίτιο των πυρκαγιών.

Η δολοφονία του Μπεν Ισμαήλ προκάλεσε σάλο και υποχρέωσε τη Δικαιοσύνη να αναλάβει δράση. Περισσότεροι από 61 ύποπτοι έχουν συλληφθεί για το λιντσάρισμα του νεαρού καλλιτέχνη, πολλοί από αυτούς μέλη του αυτονομιστικού κινήματος της Καβυλίας. Ορισμένοι παρατηρητές, πάντως, εκτιμούν πως οι Αρχές εκμεταλλεύονται τη δολοφονία του νεαρού εθελοντή για να κινηθούν εναντίον του αυτονομιστικού κινήματος της Καβυλίας, το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Αλγέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή