Καταγγελίες για αγριότητες Ταλιμπάν

Καταγγελίες για αγριότητες Ταλιμπάν

Δολοφονίες μειονοτικών και ανθρωποκυνηγητό εναντίον συνεργατών του ΝΑΤΟ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την επίμονη προσπάθεια που καταβάλλει η ηγεσία των Ταλιμπάν να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι έχει αλλάξει και πως δεν θα επαναφέρει τον ζόφο της δεκαετίας του ’90, όταν κυβερνούσε το Αφγανιστάν, πληθαίνουν οι καταγγελίες διεθνών οργανισμών για αγριότητες σε βάρος πολιτικών αντιπάλων και εθνικών μειονοτήτων, αν και είναι νωρίς να αποφανθεί κανείς αν πρόκειται για άνωθεν εκπορευόμενες ενέργειες ή για αυθαιρεσίες ανεξέλεγκτων φανατικών.

Με χθεσινή της ανακοίνωση η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι πρόσφατα ομάδες Ταλιμπάν «σφαγίασαν» και υπέβαλαν σε βασανιστήρια Χαζάρους στην επαρχία Γάζνι. Οι Χαζάροι αντιπροσωπεύουν μία από τις μεγαλύτερες εθνικές ομάδες του Αφγανιστάν και είναι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, σιίτες στο θρήσκευμα, ενώ έχουν υποφέρει και στο παρελθόν από διώξεις στο Αφγανιστάν. 

Τα περιστατικά που αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία διαδραματίστηκαν τον Ιούλιο, δηλαδή προτού καταλάβουν οι Ταλιμπάν τις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, αλλά το γεγονός αυτό δεν μειώνει την ανησυχία στους κόλπους των μειονοτήτων.

Μια άλλη, πιο πρόσφατη, έκθεση ασφαλείας που προορίζεται για τα Ηνωμένα Εθνη αναφέρει ότι, παρά τις δημόσιες διακηρύξεις της ηγεσίας τους για γενική αμνηστία, ομάδες Ταλιμπάν αποδύθηκαν, αμέσως μετά την άλωση της Καμπούλ, σε κυνηγητό ανθρώπων του προηγούμενου καθεστώτος, ιδιαίτερα αξιωματικών του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας. Ανταποκριτές διεθνών μέσων πιθανολογούσαν ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να ανακρίνουν τα εν λόγω άτομα για τις πρακτικές που χρησιμοποιούσαν το ΝΑΤΟ και οι Αφγανοί σύμμαχοί του εναντίον τους τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να αποκλείουν και εκτελέσεις αντεκδίκησης.

Η ανησυχία εντείνεται και στις γραμμές των δημοσιογράφων που ζουν και εργάζονται στο Αφγανιστάν. Χθες έγινε γνωστό ότι Ταλιμπάν που αναζητούσαν έναν δημοσιογράφο της γερμανικής Deutsche Welle σκότωσαν ένα μέλος της οικογένειάς του και τραυμάτισαν ένα άλλο. 

Σε ένα άλλο περιστατικό, Γερμανός πολίτης τραυματίστηκε από πυροβολισμό υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες καθώς επιχειρούσε να προσεγγίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να φύγουν από τη χώρα.

Διάγγελμα Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος εισπράττει μεγάλο πολιτικό κόστος για τη χαοτική απόσυρση από το Αφγανιστάν, επρόκειτο να απευθύνει νέο διάγγελμα προς τους πολίτες χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας), εστιάζοντας στην επιτάχυνση των προσπαθειών για ασφαλή μεταφορά όλων των Αμερικανών και πολλών Αφγανών από το Εμιράτο των Ταλιμπάν. 

Στην ίδια την Καμπούλ, η ατμόσφαιρα χθες ήταν ήρεμη και οι καθιερωμένες προσευχές της Παρασκευής –οι πρώτες από την άνοδο των Ταλιμπάν– δεν μετέτρεψαν τα τζαμιά σε πεδία μάχης, όπως πολλοί φοβούνταν. Αξιωματούχος της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος συμμετέχει στις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, ανέφερε στο πρακτορείο Associated Press ότι ο Ανας Χακάνι, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ισλαμικό κίνημα στις εν λόγω συνομιλίες, δήλωσε πως η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από τις 31 Αυγούστου, καταληκτική ημερομηνία για την αποχώρηση των Αμερικανών. Και αυτό γιατί, όπως είπε, οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί στους Αμερικανούς «να μην κάνουν τίποτα» μέχρι τότε. Το εύλογο και πολύ ανησυχητικό ερώτημα είναι τι σκέφτονται να κάνουν μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή