ΚΟΣΜΟΣ

Πράσινο φως σε φάρμακο για COVID

Βρετανική έγκριση σε κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων των Roche - Regeneron

Πράσινο φως σε φάρμακο για COVID

Με περισσότερα φάρμακα κατά της COVID εξοπλίζεται η ιατρική φαρέτρα. Iδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης κλινικών μελετών μιας νέας ανοσοθεραπείας που ανέπτυξε η AstraZeneca. Το σκεύασμα AZD7442, που περιλαμβάνει δύο αντισώματα μακράς διαρκείας, όταν χορηγήθηκε προληπτικά μείωσε κατά 77% τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσου. Επίσης κανείς από τους ασθενείς που το έλαβαν δεν νόσησε βαριά. Αντιθέτως, στην ομάδα ελέγχου που έλαβε ψευδοφάρμακο, τρεις ασθενείς νόσησαν σοβαρά και δύο απεβίωσαν χτυπημένοι από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, η νέα ανοσοθεραπεία ίσως να χορηγείται προληπτικά σε όσους δεν ωφελούνται ιδιαίτερα από τον εμβολιασμό, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. Στη μελέτη συμμετείχαν 5.172 εθελοντές, 75% των οποίων έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούσαν πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό. Κατά την έναρξή της κανείς δεν είχε προσβληθεί από COVID. Από το σύνολο των εθελοντών εμφάνισαν λοίμωξη με συμπτώματα μόλις 25. 

Το AZD7442 περιέχει δύο μονοκλωνικά αντισώματα, που μιμούμενα τη φυσική μας άμυνα στοχεύουν και καταστρέφουν τον κορωνοϊό. Η AstraZeneca τα τροποποίησε ώστε να έχουν μακρύτερη διάρκεια ζωής, με την ελπίδα ότι το AZD7442 θα αποτελεί προστατευτική ασπίδα έναντι της COVID ακόμη και για ένα χρόνο μετά τη χορήγησή του.
Ωστόσο, προηγούμενη μελέτη σε πάσχοντες από COVID έδειξε ότι το νέο σκεύασμα ως θεραπεία δεν επέφερε κάποιο αποτέλεσμα. 

Στον φαρμακευτικό πόλεμο κατά της COVID-19, η Βρετανία προσέθεσε ένα ακόμη όπλο: το σκεύασμα Ronapreve, το οποίο εγκρίθηκε χθες από τους βρετανικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Πρόκειται, επίσης, για κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων και παρασκευάζεται από τις Regeneron και Roche. Ο βρετανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) ανακοίνωσε ότι η νέα θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τη λοίμωξη και να συμβάλει στην ύφεση των συμπτωμάτων της οξείας φάσης της, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας. Στην Ιαπωνία, την πρώτη χώρα που ενέκρινε τη νέα θεραπεία τον Ιούλιο, εργαστηριακές μελέτες έδειξαν ότι περιορίζει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 70% και εξαλείφει τα συμπτώματα εντός τεσσάρων ημερών. 

Η έγκριση του Ronapreve μελετάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) που έχει δώσει την αρχική συγκατάθεσή για τη χρήση του, ενώ ήδη χορηγείται σε ΗΠΑ Ινδία, Ελβετία και Καναδά. 

Τρίτη δόση σε 40άρηδες

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το Ισραήλ μείωσε, για άλλη μία φορά το ηλικιακό όριο για τη χορήγηση της τρίτης εμβολιαστικής δόσης στα 40 χρόνια. Χθες  εμβολιάστηκε με αυτήν ο 49χρονος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ. 

Τέλος, αξιωματούχοι των αμερικανικών ομοσπονδιακών υγειονομικών υπηρεσιών ερευνούν κατά πόσον το εμβόλιο της Moderna συνδέεται με περισσότερες –από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί– περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας στους νέους, όπως υποδεικνύουν στοιχεία από την εμβολιαστική εκστρατεία του Καναδά.