ΚΟΣΜΟΣ

Βυθίζεται στην απόγνωση το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Βυθίζεται στην απόγνωση το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Στο χάος βυθίζονται μέρα με την ημέρα οι περιοχές έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν, ήδη από τη Δευτέρα, να διαφύγουν από τη χώρα και την παλινόρθωση του καθεστωτος των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τους φράσσουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο.

Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κατάφεραν να βγουν από τον χώρο του αεροδρομίου για να «παραλάβουν» ανθρώπους που βρίσκονταν «πολύ κοντά», ανακοίνωσε την Παρασκευή το Πεντάγωνο.

«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και διασχίζοντας μικρή απόσταση, ορισμένοι στρατιώτες κατάφεραν να βγουν έξω, να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν» μέσα στο αεροδρόμιο, εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε κάνει λόγο νωρίτερα για «169 Αμερικανούς που εισήλθαν στο αεροδρόμιο με τη βοήθεια ανδρών του στρατού» αλλά ο Κέρμπι δεν επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για Αμερικανούς.

Βυθίζεται στην απόγνωση το αεροδρόμιο της Καμπούλ-1

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες που βγήκαν από την περίμετρο του αεροδρομίου δεν χρειάστηκε να διασχίσουν σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν.

«Δεν θα είναι δυτική Δημοκρατία, αλλά..»

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν σκοπεύουν να ανακοινώσουν ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης για το Αφγανιστάν εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου εκπρόσωπός τους.

«Νομικοί, θρησκευτικοί και ειδικοί στην εξωτερική πολιτική μεταξύ των Ταλιμπάν στοχεύουν να παρουσιάσουν το νέο πλαίσιο διακυβέρνησης εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων», δήλωσε στο Reuters ο εν λόγω αξιωματούχος.

Οπως ο ίδιος ανέφερε, δεν θα πρόκειται για μία δυτικού τύπου Δημοκρατία υπό τη στενή έννοια, αλλά θα εγγυάται τα δικαιώματα όλων…

Καταγγελίες για βασανιστήρια

Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει ότι μαχητές των Ταλιμπάν σφαγίασαν και βασάνισαν μέλη της μειονότητας των ΧαζάραΑφγανιστάν. Σοκαριστικές είναι οι αφηγήσεις από αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι έζησαν τις δολοφονίες που έλαβαν χώρα στις αρχές Ιουλίου στην επαρχία Γκάζνι. Σύμφωνα με την Αμνηστία οι δολοφονίες αυτές αποτελούν «τρομακτική ένδειξη» των πραγματικών τους προθέσεων.

Η κοινότητα των Χαζάρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα του Αφγανιστάν. Είναι σιιίτες μουσουλμάνοι και διώκονται εδώ και πολλά χρόνια από σουνίτες μουσουλμάνους του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.

Διαβάστε επίσης: ⇒ Μπάιντεν: Δεν μπορώ να εγγυηθώ την τελική έκβαση στο Αφγανιστάν

Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εννέα άνδρες της κοινότητας Χαζάρα δολοφονήθηκαν από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στην περιοχή Μαλιστάν στην ανατολική επαρχία Γκάζνι. Η οργάνωση μίλησε με αυτόπτες μάρτυρες και εξέτασε φωτογραφίες από τον χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι δολοφονίες.

Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι διέφυγαν στα βουνά όταν εντάθηκαν οι μάχες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις και όταν επέστρεψαν στα σπίτια τους, τα βρήκαν λεηλατημένα και τους Ταλιμπάν να περιμένουν. Σύμφωνα με την έκθεση, έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς, ενώ τρεις βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Η επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, Άγκνες Κάλαμαρντ, δήλωσε: «Η βιαιότητα των δολοφονιών αποτελεί υπενθύμιση του παρελθόντος των Ταλιμπάν και μια τρομακτική ένδειξη για τι θα επακολουθήσει». Συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτές οι στοχευμένες δολοφονίες είναι απόδειξη ότι οι εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν».

Η Άγκνες Κάλαμαρντ πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας έχουν διακοπεί σε πολλές από τις περιοχές που έχουν καταλάβει οι Ταλιμπάν με αποτέλεσμα να μην έχουν διαρρεύσει πληροφορίες για τις δολοφονίες. Η Αμνηστία κάλεσε τον ΟΗΕ να προστατεύσει όσους κινδυνεύουν.