Επικίνδυνα τα πλαστικά διαχωριστικά

Επικίνδυνα τα πλαστικά διαχωριστικά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα πλαστικά διαχωριστικά μπήκαν στη ζωή μας ταυτόχρονα και εξίσου αιφνίδια με την COVID. Σήμερα τα βρίσκει κανείς παντού, σε εστιατόρια, κομμωτήρια, γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες και καταστήματα, μέχρι και στις σχολικές αίθουσες. 

Στόχος της τοποθέτησής τους ο διαχωρισμός των υπαλλήλων από τους πελάτες και η προστασία των μαθητών από τους συμμαθητές τους. Αυτά τα διαφανή, συνήθως, κομμάτια πλεξιγκλάς ή γυαλιού δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είμαστε προστατευμένοι από τα μικρόβια που περιλαμβάνονται στην εκπνοή και στα γεμάτα κορωνοϊό αερολύματα των γύρω μας.

Ωστόσο, οι επιστήμονες που μελετούν τέτοια θέματα, όπως τα αερολύματα, τον εξαερισμό και τη ροή του αέρα, αποδομούν αυτήν τη συνηθισμένη πλάνη, επισημαίνοντας ότι τα διαχωριστικά δεν βοηθούν. Δημιουργούν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι το πλαστικό διαχωριστικό σε ένα ταμείο ενδεχομένως να προστατεύει τον υπάλληλο που βρίσκεται ακριβώς πίσω του από τα αερολύματα του συναλλασσομένου. Την ίδια στιγμή όμως τα «εκτρέπει» προς άλλους υπαλλήλους ή πελάτες.

Επίσης, συστοιχίες τέτοιων διαχωριστικών, που υπάρχουν π.χ. σε καταστήματα περιποίησης νυχιών ή σε μια σχολική αίθουσα, παρεμποδίζουν το φυσικό ρεύμα του αέρα και τον εξαερισμό. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο αέρας που εκπνέουμε, με τα μικρόβια που περιέχει, μεταφέρεται από τα ρεύματα του αέρα αναλόγως του συστήματος εξαερισμού και αντικαθίσταται από καθαρό ανά 15 έως 30 λεπτά. Η τοποθέτηση των πλαστικών διαχωριστικών φραγμάτων μεταβάλλει τη ροή του, διαταράσσει τον φυσικό εξαερισμό και δημιουργεί μέσα στον χώρο «νεκρές ζώνες», όπου μπορούν να συγκεντρωθούν τα αερολύματα. Σε αυτές τις ζώνες η περιεκτικότητα του αέρα σε σωματίδια κορωνοϊού αυξάνεται σημαντικά.

Τι συμβαίνει

Η Λίνσλεϊ Μαρ, καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech και ειδικός στην αερογενή μετάδοση των ιών, εξηγεί ότι «αν μέσα σε μια σχολική αίθουσα ή οποιονδήποτε άλλο χώρο δημιουργήσεις ένα πραγματικό δάσος από πλαστικά διαχωριστικά, αυτά θα παρεμποδίσουν τον φυσικό εξαερισμό του, διαταράσσοντας σημαντικά την κυκλοφορία του αέρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα αερολύματα όλων όσοι βρίσκονται εκεί θα συγκεντρωθούν και θα παγιδευτούν. Οι συγκεντρώσεις των ιικών σωματιδίων θα αυξηθούν κατακόρυφα και τελικά θα διασπαρούν σε ολόκληρο τον χώρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή