Τελευταία συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν

Τελευταία συνάντηση Μέρκελ – Πούτιν

Αφγανιστάν, Nord Stream 2 και υπόθεση Ναβάλνι στην ημερήσια διάταξη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία τους συνάντηση πραγματοποίησαν χθες, στη Μόσχα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εν μέσω της κρίσης που εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν και την ώρα που η πολιτική της Ρωσίας προς τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Αλεξέι Ναβάλνι και την Ουκρανία παραμένει πηγή συνεχούς έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν λίγο προτού η Μέρκελ αποσυρθεί από το πολιτικό προσκήνιο, ενόψει των γενικών εκλογών της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο, που θα σημάνουν το τέλος της 16χρονης θητείας της. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκαν επίσης και ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 –στον οποίο αντιτίθενται σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες–, η πανδημία, καθώς και η κυβερνητική καταστολή στη Λευκορωσία, αλλά και οι αυξανόμενοι ισχυρισμοί πως η κυβέρνηση του Λουκασένκο διοχετεύει μετανάστες στη Λετονία, στη Λιθουανία και στην Πολωνία με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ακόμη και αν έχουμε βαθιές διαφορές, μιλάμε μεταξύ μας και αυτό πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε χθες στο Κρεμλίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, εν είδει παρακαταθήκης στους διαδόχους της.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι δεν επρόκειτο «απλώς για μια αποχαιρετιστήρια συνάντηση», καθώς θα συζητούνταν πολλά σοβαρά ζητήματα, και προσέθεσε: «Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας παραμένει ένας από τους βασικούς εταίρους για εμάς στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικά. Και αυτό, χάρη και στις δικές σας προσπάθειες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 16 ετών, ως καγκελάριος της χώρας σας».

Η τελευταία φορά που η Αγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε τη Μόσχα ήταν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών παρέμενε τεταμένο. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος απολαμβάνουν μια ιδιαίτερη σχέση, αφού κατάφεραν να διατηρήσουν μια σταθερή γραμμή επικοινωνίας όλα αυτά τα χρόνια παρά τις αμέτρητες πολιτικές διαφορές τους. Στο παρελθόν, ο Πούτιν είχε εκφράσει τον σεβασμό και τον θαυμασμό του προς τη Γερμανίδα ηγέτιδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η καγκελάριος «κάνει πραγματικά μια ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση κρίσεων».

Η Μέρκελ κατευθύνθηκε στη Ρωσία για τις τελευταίες συνομιλίες της με τον Πούτιν ανήμερα την επέτειο της δηλητηρίασης του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος αρρώστησε βαριά ενώ βρισκόταν σε πτήση πάνω από τη Σιβηρία πριν από ένα χρόνο και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Γερμανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή