Χιλιάδες απελπισμένοι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Χιλιάδες απελπισμένοι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Χιλιάδες άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων χωρίς καμία πιθανότητα διαφυγής, εξακολουθούν να συνωστίζονται έξω από το συγκρότημα του αεροδρομίου της Καμπούλ. 

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άνθρωποι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων χωρίς καμία πιθανότητα διαφυγής, εξακολουθούν να συνωστίζονται έξω από το συγκρότημα του αεροδρομίου της Καμπούλ. 

Ο μόνος τρόπος ίσως να μπεις μέσα σε αυτό, περιγράφει ο απεσταλμένος του BBC, είναι να καταφέρεις να διασχίσεις όλο αυτό το πλήθος και να δείξεις τα έγγραφά σου που δικαιολογούν την αναχώρηση, στο πρόσωπο κάποιου δυτικού στρατιώτη -η περιγραφή του ΒΒC αφορά τους Βρετανούς- ελπίζοντας ότι θα σου επιτρέψει να περάσεις. 

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο χαοτική στις πύλες όπου τον έλεγχο διατηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, όπου οι Ταλιμπάν μπροστά ακριβώς από την κύρια πύλη του αεροδρομίου πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό ή απωθούν δια της βίας χτυπώντας τους ανθρώπους που επιχειρούν να προσεγγίσουν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου Αμερικανοί στρατιώτες που σταθμεύουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κατάφεραν να βγουν από τον χώρο του για να «παραλάβουν» ανθρώπους που βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Χιλιάδες απελπισμένοι πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ-1

«Γρήγορα και διασχίζοντας μικρή απόσταση, ορισμένοι στρατιώτες κατάφεραν να βγουν έξω, να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν» μέσα στο αεροδρόμιο, εξήγησε εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου.

«Δεν φταίμε εμείς»

Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι φράσσουν αδιακρίτως την πρόσβαση στο αεροδρόμιο στους ομοεθνείς τους, απορρίπτουν τις αιτιάσεις ότι ευθύνονται οι ίδιοι για το χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

«Η Δύση θα μπορούσε να έχει ένα καλύτερο σχέδιο εκκένωσης», υπογράμμισε το Σάββατο εκπρόσωπός τους.

Οπλισμένα μέλη των Ταλιμπάν γύρω από το αεροδρόμιο καλούν όσους δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί εντός και γύρω από το αεροδρόμιο από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν.

Οι πτήσεις των ΗΠΑ για την απομάκρυνση πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ διακόπηκαν για περισσότερες από έξι ώρες την Παρασκευή, αλλά επαναλήφθηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ «τραγική και δύσκολη», καθώς πολλά κράτη – μέλη της Συμμαχίας πιέζουν να συνεχιστούν οι εκκενώσεις πέραν της αμερικανικής διορίας για τις 31 Αυγούστου.

Υπόσχονται… κάθαρση 

Την ίδια στιγμή και ενώ εκθέσεις και αναφορές για πογκρόμ και βασανιστήρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι θα ερευνήσουν τις πληροφορίες για αντίποινα και ωμότητες που κατηγορούνται ότι διαπράττουν μέλη τους.

Πρώην αξιωματούχοι διηγήθηκαν φρικτές ιστορίες ανθρώπων που κρύβονται από τους Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες καθώς ένοπλοι άνδρες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα. Τα μέλη μιας 16μελούς οικογένειας περιέγραψαν πως βρήκαν καταφύγιο στο μπάνιο, με σβηστά τα φώτα και κάλυπταν το στόμα των παιδιών, φοβούμενα για τη ζωή τους.

«Έχουμε ακούσει για κάποιες περιπτώσεις ωμοτήτων και εγκλημάτων κατά πολιτών», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν στο Reuters. «Αν μέλη των Ταλιμπάν προκαλούν αυτά τα προβλήματα νόμου και τάξης, θα γίνουν έρευνες σε βάρος τους», ισχυρίστηκε.

«Δεν θα είναι δυτική Δημοκρατία»

«Μπορούμε να καταλάβουμε τον πανικό, το στρες και την αγωνία. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εμείς δεν θα λογοδοτήσουμε, αλλά αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε.

Μιλώντας στο Reuters, ο ίδιος αξιωματούχος του ισλαμιστικού κινήματος, ανέφερε επίσης ότι προγραμματίζεται εντός των επόμενων εβδομάδων η παρουσίαση ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας.

Το νέο πλαίσιο για τη διακυβέρνηση του Αφγανιστάν δεν θα αφορά μια δημοκρατία με τον υπό τον δυτικό ορισμό του όρου, αλλά «θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, AΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή